Bào quan là gì? Chức năng của các bào quan trong tế bào?

Organelet janë një komponent strukturor i murit qelizor. Çdo organelë zakonisht rrethohet nga një shtresë e veçantë vargjesh. Për të kuptuar më mirë konceptin e organeleve dhe funksionin e organeleve në qeliza, ju lutemi lexoni këtë artikull.

1. Çfarë është një organelë?

Organelet janë përbërës strukturorë të murit qelizor. Në biologjinë qelizore, çdo qelizë është blloku ndërtues i organizmit, kështu që çdo organelë konsiderohet një nënnjësi. Për shembull, në një qelizë njerëzore, ka shumë lloje të organeleve: membrana qelizore, bërthama, kromozome, etj.

Shiko me shume: Çfarë është biodiversiteti? Cili është roli dhe rëndësia e biodiversitetit?

2. Struktura e organelës:

Mitokondriale:

Mitokondritë janë të pranishme në të gjitha qelizat, pak a shumë në varësi të qelizës.

Lumeni mitokondrial përmban një xhel që përmban shumë enzima të tretshme, të cilat janë enzima të ciklit Krebs.

Mitokondritë kanë aftësinë të ndahen vetvetiu sepse mitokondritë kanë të njëjtën ADN në bërthamë. Një mitokondri mund të prodhojë 2, 3 ose më shumë mitokondri kur qeliza ka nevojë për ATP.

Lizozomet (Lizozomet):

Mitokondritë janë organele të mbyllura me membranë që përmbajnë enzima hidrolitike që duan acid dhe përbërës të tjerë kimikë të nevojshëm për shkatërrimin e objekteve që qelizës i duhen për të hequr qafe. Mitokondri primar formohet nga Trans-Golgi me pjesëmarrjen e receptorëve mannozo-fosfat dhe pompave H+ në membranë.

Retikulumi endoplazmatik (MLNBT) dhe ribozomet

Ribozomet vijnë në dy forma:

– Forma e lirë në citoplazmë.

– Formulari i bashkangjitur MLNBT formon MLNBT të grimcuar (I përafërt (ose .) E grimcuar) retikulumi endoplastik).

– MLNBT e qetë (I qetë (ose .) Agranulare) retikulumi endoplastik): pjesë e MLNBT pa lidhje ribozomi.

Set Golgi:

Aparati golgi është një pirg qeskash membranore të rrafshuara të vendosura pranë njëra-tjetrës, por kjo është e ndarë nga

Peroksizomet:

Peroksizomet (Per: shumë – Oxus: me majë – Soma: trup; organelet e pranishme në qelizë në numër të madh dhe nën mikroskopin e dritës që kanë një majë të mprehtë në një qese rrethore) janë të pranishme në të gjitha qelizat. Qelizat eukariote janë sferike, kanë vetëm një membranë e vetme, dhe nuk përmbajnë ADN ose ribozome. Peroksizomet nuk kanë gjenomin e tyre, kështu që të gjitha proteinat e peroksisomeve merren nga citoplazma.

Flokët

Në traktin respirator: nga zgavra e hundës dhe trakti i poshtëm i frymëmarrjes deri në fyt barten substanca të huaja.

– Në tubin fallopian: nga vezorja në mitër, duke mbajtur vezën.

Skeleti i qelizës

Skeleti qelizor (Citoskeleti) dhe mikrotubulat (mikrotubul)

Citoskeleti është një rrjet proteinash fibroze të vendosura në citoplazmën e qelizave eukariote

Trupi qendror

Centrozomi përbëhet nga centrozomi dhe dy centriolet. Zakonisht centrozomi ndodhet afër bërthamës, dhe nganjëherë ngjitur me aparatin golgi. Në disa qeliza epiteliale, centrozomet nuk ndodhen pranë bërthamës dhe aparatit golgi, por janë përgjithmonë ngjitur me membranën qelizore. Në mikroskopinë elektronike, çdo centrozom ka formën e një modeli lapsi me diametër rreth 150 nm dhe gjatësi 300 deri në 500 nm me një skaj të mbyllur dhe një skaj të hapur. Zakonisht lumeni i modelit tubular të fjalës së mesme përmban lëng, i cili përmban shumë grimca me pika të errëta. Muri i tubit është bërë nga nëntë brinjë, secila prej të cilave është një strukturë deformuese.

Tham Khảo Thêm:  Mẫu bài thuyết trình tham gia hội thi giáo viên giỏi Tiểu học

Bërthamë

– Ka të gjitha karakteristikat gjenetike.

Kur qelizat ndahen, çiftet e kromozomeve mund të shihen qartë.

Gjatë ndarjes së qelizave janë të dukshme vetëm pikat e errëta të quajtura kromatinë.

Çdo kromozom përbëhet nga: proteinat mbështetëse. ADN (acidi deoksiribonukleik).

– Gjenet e vendosura në kromozome përcaktojnë trashëgiminë.

Bërthama është një grup grimcash të pasura me ARN (acid ribonukleik).

Shiko me shume: Çfarë është humbja e biodiversitetit? Shkaqet dhe masat për të kufizuar humbjen e biodiversitetit?

3. Funksionet e organeleve

Mitokondriale

Funksioni i mitokondrive është të prodhojë dhe të ruajë energjinë për qelizën në formën e ATP përmes ciklit të Krebsit dhe zinxhirit respirator qelizor (ATP përbëhet nga 5% në citoplazmë dhe 95% në mitokondri. kështu që mitokondritë quhen qelizore. termocentralet).

ATP përdoret për tre aktivitete kryesore qelizore:

Transporti i substancave nëpër membranat qelizore (transport aktiv).

Biosinteza e substancave.

Kryen punë mekanike (kontraktimet e muskujve, lëvizjet e qelizave, etj.).

Lizozomet (Lizozomet)

Mitokondritë kanë funksionin tretës të qelizës përmes hapave të mëposhtëm:

– Dukuria e endocitozës (fagocitoza, higrocitoza) krijon vakuola.

– Vakuola shkrihet me lizozomin për të formuar një qese tretëse (Vezikulë digjestive).

– Enzimat e mitokondrisë hidrolizojnë substanca të huaja. Produktet e tretjes janë molekula të vogla (aminoacide, glukozë, fosfat…) që përthithen në citoplazmën e qelizave përmes membranës së qeses së tretjes.

Pjesët e mbetura që nuk shkatërrohen quhen mbetje.trupi i mbetur) do të sekretohet nga qeliza nga ekzocitoza.

Retikulumi endoplazmatik (MLNBT) dhe ribozomet

– Formulari i bashkangjitur MLNBT formon MLNBT të grimcuar (I përafërt (ose .) E grimcuar) retikulumi endoplastik). Si një vend i sintezës së proteinave, veçanërisht ribozomet e lira në citoplazmë do të biosintetizojnë proteinat citoplazmike. Proteina e sintetizuar do të përfshihet në MLNBT. Më pas sekretohet nga qelizat ose grumbullohet në lizozome nëpërmjet rolit të aparatit golgi.

– MLNBT e qetë (I qetë (ose .) Agranulare) retikulumi endoplastik): pjesë e MLNBT pa lidhje ribozomi. Është vendi i biosintezës së lipideve (steroide).

set Golgi

– Një vend për ruajtjen dhe koncentrimin e përkohshëm të sekrecioneve, përgatitjen për ekskretim.

Sinteza e proteinave të ribozomeve → MLNBT grimcuar → MLNBT e lëmuar → vezikula e transportit (Veshikulat e transportit) → aparati Golgi → granula sekretuese bashkohen me membranën qelizore, duke nxjerrë jashtë proteinat.

– Biosinteza e karbohidrateve dhe sinteza e proteinave për të formuar glikoproteina.

– Krijo trupin.

– Rimbushni membranat qelizore dhe organele të tjera si mitokondria, MLNBT.

Peroksizomet

Detoksifikimin e qelizave

Flokët

Krijoni lëvizje të shpejta, të papritura 10-20 herë / sekondë, duke e shtyrë lëngun në lumenin e tubit në një drejtim të caktuar.

Skeleti i qelizës

Krijoni dhe ruani formën e qelizës dhe pozicionin e organeleve brenda qelizës.

Tham Khảo Thêm:  Phân tích nhân vật An trong truyện ngắn Hai đứa trẻ hay nhất

– Krijoni lëvizje qelizore dhe lëvizje brendaqelizore.

Trupi qendror

Centrozomi ndahet në dy pole të boshtit mitotik kur qeliza ndahet.

Bërthamë

– Funksioni:

Ndarja e protocelës: kromozomet (kromozomet) dyfishohen, duke e ndarë secilën qelizë bijë me një grup diploid prej 2n kromozomesh.

Mejoza: qelizat germinale ndajnë çdo qelizë bijë me një grup haploid prej n kromozomesh. Kur sperma dhe veza kombinohen për të formuar një zigotë me mjaft kromozome 2n.

+ Sintetizoni ARN për të biosintetizuar proteinat për qelizën.

Shiko me shume: Çfarë është mbrojtja e biodiversitetit? Masat për të ruajtur biodiversitetin?

4. Struktura e organeleve të qelizave eukariote

Bërthama qelizore

– Kryesisht sferike, me diametër 5 mikron.

– Jashtë është mbështjellja (membrana e ngjashme me biomembranën) 6-9 mikron e trashë. Membrana ka pore bërthamore.

– Brenda është lëngu bërthamor që përmban kromatinë (ADN e lidhur me proteina) dhe bërthamën e bijës.

RRJETET NDËRKOMBËTARE

Përbëhet nga tuba dhe qese të mbushura me lëng të lidhur në një rrjet

a. Retikulumi granular endoplazmatik:

Tubacionet përbëhen nga një shtresë e dyfishtë fosfolipidike, një skaj i lidhur me membranën bërthamore, skaji tjetër i lidhur me rrjetin endoplazmatik të lëmuar, mbi të cilin ndodhen granula ribozomale.

b. Retikulumi endoplazmatik i lëmuar

– është një sistem membranor tubular i sheshtë i lidhur me rrjetin endoplazmatik. Sipërfaqja ka shumë enzima, nuk ka ribozome të ngjitura në sipërfaqe.

RIBOZOM

Ribozomi është një organelë sferike, jo membranore, e përbërë nga disa lloje rRNA dhe proteinash (80%-90%) dhe proteina. Çdo ribozom përbëhet nga dy nënnjësi me madhësi të ndryshme, nënnjësia e madhe dhe nënnjësia e vogël. Numri i ribozomeve në një qelizë mund të jetë disa milionë.

MAKINË ARRI

Përbëhet nga qese të sheshta që shtrihen paralel me njëra-tjetrën, por të ndara

MITOKONDRIAL

– Karakteristikat e strukturës: ka dy shtresa membranash, membrana e jashtme është e lëmuar dhe membrana e brendshme është e palosur për të krijuar kreshta dhe mbi të cilat janë fiksuar shumë enzima të frymëmarrjes. Brenda mitokondrive ka një matricë që përmban ADN dhe ribozome.

LIZOSOM

Ekziston një membranë, brenda së cilës përmban shumë enzima hidrolitike. Kjo është një organelë që gjendet vetëm në qelizat shtazore.

KLOROPLASTET

Ka dy shtresa membranash, brenda që përmbajnë nënshtresën dhe një sistem qeskash të rrafshuara të quajtura tilakitet. Membrana e kloroplastit përmban shumë klorofil dhe enzima fotosintetike; Matrica e kloroplastit përmban ADN dhe ribozome. Kjo është një organelë që gjendet vetëm në qelizat bimore.

JO MIRË

Ekziston një shtresë membrane, brenda që përmban lëng. Në lloje të ndryshme organizmash, lëngu vakuol përmban përbërës të ndryshëm.

Qelizat skeletore

Ekziston një shtresë membrane, brenda që përmban lëng. Në lloje të ndryshme organizmash, lëngu vakuol përmban përbërës të ndryshëm.

PEROKSISOME

Sferike, e rrethuar nga një membranë e vetme e rritjes, e vendosur pranë rrjetës endoplazmatike. Përmban enzima perokside dhe enzima degraduese dhe metabolizuese të lipideve

CITOPLAZMA

Përfshin citoplazmën dhe organele të tjera. Citoplazma koloidale përbëhet kryesisht nga uji dhe biomolekulat.

Tham Khảo Thêm:  Kể về một người thân của em chọn lọc hay nhất (Văn mẫu hay)

MEMBRANË

Përbëhet nga një shtresë fosfolipidesh dhe proteinash.

Substrati jashtëqelizor

Struktura komplekse e molekulave të proteoglikanit e kombinuar me fibrat e kolagjenit formon një rrjet që rrethon pjesën e jashtme të qelizës. Ky sistem lidhet me skeletin ndërqelizor përmes proteinës së membranës integrinë.

PËRBËRJA E QELIZËS

Përbëhet nga molekula celuloze

Shiko me shume: Procedurat për bërjen, vlerësimin dhe miratimin e planifikimit të ruajtjes së biodiversitetit

5. Funksionet e organeleve të qelizave eukariote

Bërthama qelizore

– Një vend ku ruhet informacioni gjenetik.

– Kontrollon të gjitha aktivitetet qelizore, nëpërmjet kontrollit të biosintezës së proteinave.

RRJETET NDËRKOMBËTARE

a. Retikulumi endoplazmatik granular

– Sintetizon proteinat e sekretuara nga qeliza, si dhe proteinat që përbëjnë membranën qelizore, proteinat ruajtëse dhe proteinat e antitrupave.

Formimi i vezikulave bartëse për të transportuar proteinat e saposintetizuara.

b. Retikulumi endoplazmatik i lëmuar

– Sintetizon lipidet, metabolizon sheqernat, dekompozon toksinat për trupin.

– Rregullon metabolizmin, tkurrjen e muskujve.

RIBOZOM

Specializohet në sintezën e proteinave të qelizave.

MOTORI GOLIKE

Është sistemi i shpërndarjes së produkteve të qelizës.

– Sintetizoni hormonet, krijoni vezikula të reja të gushës.

– Marrja e disa substancave të reja të sintetizuara (proteina, lipide, glukozë…) ⟶ Mblidhni në produkte të plota, më pas paketoni dhe transferoni në vendet e nevojshme të qelizës ose sekretoni jashtë qelizës.

Në qelizat bimore, aparati Golgi është gjithashtu vendi i sintezës së molekulave të polisakarideve që përbëjnë murin qelizor.

MITOKONDRIAL

Ofron energji në një formë të lehtë për t’u përdorur (ATP) për të gjitha aktivitetet qelizore.

LIZOSOM

Dekompozoni qeliza të vjetra, qeliza të dëmtuara në mënyrë të pariparueshme, organele të vjetra me datë skadence

KLOROPLASTET

Kryeni fotosintezën dhe sintetizoni përbërjet organike.

JO MIRË

Përmban substanca rezervë, pigmente, ujë, toksina … në varësi të llojit të qelizës

Qelizat skeletore

– Rregullon formën e qelizave

– Një vend ankorimi për organelet

– Ndihmon qelizat të lëvizin

PEROKSISOME

Mbron qelizat duke zbërthyer H2O, duke shpërbërë dhe metabolizuar lipidet

CITOPLAZMA

Është vendi i aktiviteteve qelizore

MEMBRANË

Ndarja e hyrjes citoplazmike nga mjedisi i jashtëm; Kontrollimi i substancave që hyjnë dhe dalin nga qeliza në një mënyrë që mund të rregullojë sasinë dhe shpejtësinë e substancave që hyjnë dhe dalin nga qeliza; Marrja e informacionit nga mjedisi dhe transmetimi i tij në qelizë, në mënyrë që qelizat të mund të bëjnë përgjigje adaptive ndaj kushteve mjedisore; Rregullojnë formën e qelizave në përputhje me funksionin e tyre.

Substrati jashtëqelizor

Kontrollon aktivitetin e gjeneve brenda qelizave, në mënyrë që qelizat në të njëjtin ind të mund të koordinojnë aktivitetet.

PËRBËRJA E QELIZËS

Mbroni dhe formoni qelizatCảm ơn bạn đã đọc bài viết Bào quan là gì? Chức năng của các bào quan trong tế bào? . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng công ty, doanh nghiệp

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng là mẫu quyết định do ban lãnh đạo công ty đưa ra để quyết định bổ nhiệm trưởng phòng chuyên…

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng nhà đất

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng đất đai là văn bản pháp lý trong trường hợp các bên muốn giải thể hợp đồng chuyển…

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không?

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không? Đây là câu hỏi được rất nhiều nam thanh niên trong độ tuổi…

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dục miễn phí có đáp án

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dụ bao gồm phần nội dung xoay quang kiến thức về Luật giáo dục hiện hành và các văn…

Kết bài Làng của Kim Lân (cơ bản, nâng cao, học sinh giỏi)

Để có những kết luận thực sự hay và chu đáo, tại sao không thử tham khảo tài liệu tham khảo của chúng tôi và viết một…

Phân tích tác phẩm Bàn luận về phép học chọn lọc siêu hay

“Diskutimi rreth të mësuarit” nga Nguyen Thiep i ofruar mbretit Quang Trung tregon zemrën e Nguyen Thiep me ringjalljen e arsimit kombëtar të kombit. Këtu është një…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *