Cảm nhận về hình tượng Người lái đò sông Đà hay chọn lọc

Varkëtari që jeton Da është një vepër tregon qartë stilin artistik të Nguyen Tuan. Në vepër, Nguyen Tuan ka ndërtuar me sukses imazhin e një trageteri me bukuri idilike dhe unike. Këtu është një përmbledhje dhe disa ndjenja specifike për këtë imazh:

1. Përmbledhje e ndjenjave për imazhin e tragetit të lumit Da:

1.1. Hapja:

Prezantimi i autorit dhe veprës së tij

Prezantimi i imazhit të tragetit të lumit Da: është imazhi qendror i veprës me bukuritë madhështore: heroi i lumit, artisti i talentuar dhe punëtori i thjeshtë.

1.2. Trupi i postës:

a. Ndjeni imazhin e tragetit të lumit Da:

Tragetari është një punëtor i zakonshëm që ka bërë një përkushtim të heshtur, por fisnik:

Kjo bukuri reflektohet në sfondin dhe pamjen e tij:

Orari:

– Rreth 70 vjeç, varkëtar me përvojë

– Një kohë e gjatë në profesion, çdo ditë përballë natyrës së dhunshme, qindra herë lart e poshtë lumit dhe timonit kryesor mbi 60 herë.

– Të kuptuarit e karakteristikave të lumit “mësoni përmendësh me përpikëri… përrenjtë”

→ Simbol për njerëzit që janë të apasionuar pas punës, e duan profesionin e tyre, pavarësisht nga rreziqet dhe vështirësitë. Nguyen Tuan nuk e quan personazhin me një emër të veçantë, thjesht “tragetist”, një emër që lidhet me profesionin për të portretizuar imazhin e një punëtori të zakonshëm si shumë të tjerë.

Pamja:

– Ende shumë i shëndetshëm dhe i fortë.

– “Duart janë si një shtyllë”.

– Këmbët janë gjithmonë të përkulura

– Bota është “po aq e mrekullueshme sa të kërkosh një skelë të largët”.

– Trupi muskuloz është “i hollë si substanca me brirë, zezak”.

=> Trupi i tragetit mban gjurmën e profesionit të tij, duke dëshmuar se ai është një njeri që e do punën e tij dhe është i lidhur me profesionin e tij.

Tragetari është një hero në lumë:

Treguar përmes kalorësit, qëndrim i qetë në çdo betejë:

Finda e parë: Ujëvara e tronditi në mënyrë luftarake (piedestalin aristokratik, tundi nofullën), ujëvara i bëri baronët të nxitonin për të kërkuar të thyenin dorezën e vozitjes, ekuipazhi i varkës, të kapte rripin, të shtrydhte bigëzën, ai u përpoq të ngjesh plagën, të shtrëngonte krye, Zëri urdhërues ishte ende i shkurtër dhe vigjilent.

Pendët e dytë: Duke rritur derën e vdekjes për të mashtruar varkën, porta e lindjes u rregullua të anonte, trageti ndryshoi taktikën e tij, hipi në ujëvarën e lumit Da, voziti diagonalisht, u rreshtua… u nxitua dhe e preu në gjysmë për të hapur rrugën në portën e lindjes.

Pendët e tretë: Djathtas dhe majtas janë përrenj të ngordhur, rrjedha të gjalla në mes të mbrojtësve, ai e nisi barkën drejt, depërtoi derën e mesit.. duke rrëshqitur.

–> Kalimi i betejës së lumit Da vërtetoi trimërinë dhe qëndrueshmërinë e personazhit: Ai e kapi fort çdo rrjedhë uji, çdo valë dhe taktikat e zotit të lumit, perëndisë së shkëmbit. Ai mësoi përmendësh çdo derë të lindjes, çdo derë vdekjeje, çdo gur, çdo pinjoll në vargun e gurëve..

– Imagjinoni fytyrën e egër të ujit, shkëmbinjve, valëve, erës, ndjeni qëndrimin e tij të zemëruar, humorin nervoz dhe më pas keni strategji për të fituar çdo ujëvarë, çdo shkëmb.

Tragetari është një artist i talentuar:

– Veprimet janë të shpejta, vendimtare dhe të afta. “Anija fluturon nëpër portën e gurtë, krahët hapen e mbyllen, fluturojnë, fluturojnë… Dera e jashtme pastaj dera më e brendshme. Varka është si një shigjetë bambuje që përshkon shpejt avullin, duke depërtuar dhe duke drejtuar automatikisht dhe duke rrëshqitur.”

Tham Khảo Thêm:  Thuyết minh bài thơ Đồng Chí và tác giả Chính Hữu siêu hay

– I pëlqen lumenjtë me shumë pragje dhe ujëvara, nuk i pëlqen të ngasë varkat në lumenj të rrafshët, e konsideron si një gjë normale fitimin e “përbindëshit të ujit”.

b. Vlerësimi i imazhit të tragetit të lumit Da:

– Kuptimi në shprehjen e ideologjisë së veprës: Të ndërtosh imazhin e një tragetuesi që ka cilësi heroike dhe artistë të talentuar është një mënyrë për të parë, zbuluar dhe afirmuar popullin vietnamez në epokën e re.

Arti i ndërtimit të këtij imazhi të personazhit:

– Përdorni fjalë të sakta dhe të gjalla. Nguyen Tuan është një shkrimtar erudit dhe i talentuar, ai lexon shumë, udhëton shumë, di shumë, kupton fusha të ndryshme. Prandaj, vepra “The Da River Ferryman” ka marrë një njohuri shumë të pasur dhe të larmishme për historinë, gjeografinë, gjeologjinë, madje edhe për artet ushtarake e marciale.

Stili përshkrues i të shkruarit i Nguyen Tuan është shumë i pasur dhe i larmishëm. Ai jo vetëm përshkruan vizualisht, por edhe me prekje, etj. Në veçanti, ai përdor shumë imazhe krahasimi unike dhe të papritura, duke u dhënë lexuesve emocione, …. Fjalitë e tij ndryshojnë shumë fleksibël, ka fjali të shkurtra me tempo të shpejtë, që përshkruajnë duelin mes tragetit dhe lumit Da, duke krijuar një dramë tërheqëse.

– Imagjinata unike ndihmon në krijimin e imazheve të gjalla të personazheve

1.3. Fundi:

Duke riafirmuar talentin artistik të Nguyen Tuan në përgjithësi dhe aftësinë e autorit për të ndërtuar një imazh tipik të personazhit.

Shiko me shume: Hapni këngën Da River Ferryman (direkt, indirekt, i zgjeruar) ose

2. Një punëtor i zakonshëm që ka bërë një përkushtim të heshtur, por fisnik:

Tragetari që shfaqet para së gjithash është një punëtor anonim, që punon në heshtje dhe me përkushtim. Në moshën rreth 70-vjeçare, duke qenë prej kohësh shofer varke, ai ishte shoferi kryesor mbi 60 herë, duke u përballur çdo ditë me natyrën e dhunshme, qindra herë duke shkuar lart e poshtë lumit, por ende ka një ” i hollë “formë trupore. brirët e zezakut” si i ri. Një seri krahasimesh ndjellëse: “Duart e tij ishin të çaluara si një shtyllë, këmbët e tij ishin gjithmonë të përkulura dhe të përkulura sikur të mbante një kërcell imagjinar, zëri i tij ishte aq i lartë sa zhurma e ujit përpara një pragu. , rrethonte botën e tij sikur gjithmonë shpresonte për ndonjë skelë të largët në mjegull”. Në pamjen e tragetit, ka vetëm një pikë që vërteton moshën e tij të lartë, e cila është “koka gri”… Paraqitja dhe pamja e tragetit bën përshtypje të fortë tek lexuesit, sepse është e kundërta. mosha shtatëdhjetëvjeçare përvojë me erën dhe shiun, kjo është pamja dhe pamja e një të riu muskuloz, të zhdërvjellët dhe të fortë. Akoma më e bukur kur trupi vendoset në ambientin e punës. Trupi i tij i lakuar dhe i shkathët krahasohet me një bllok të çmuar “të dhjetën e arit”, që mban shenjën e profesionit të tij, i fituar gjatë një jete lufte me lumenjtë, ndaj është e nevojshme të kesh një forcë të jashtëzakonshme fizike për të luftuar kundër armiqve. e keqja ujëvarë. Tragetari është një njeri i talentuar që e kupton lumin Da si dora e tij. Ai mësoi përmendësh çdo ujëvarë, të përdorur për të thithur ujë, vorbull. Edhe çdo shkëmb në lumë. Siç tha Nguyen Tuan, varkëtari kuptoi: “metodën ushtarake të zotit të lumit, perëndisë së gurit, …”. Këtë mund ta bëjë vetëm dikush me shumë përvojë. Nguyen Tuan nuk e lë personazhin e tij të shprehet drejtpërdrejt, por njerëzit mund të shohin pasionin për punën, dashurinë për profesionin, pavarësisht nga rreziqet dhe vështirësitë e tragetit, apo të gjithë njerëzve që jetojnë atje. punë e thjeshtë, fshatare.

Tham Khảo Thêm:  Đề thi giữa học kì 2 Ngữ văn 9 năm 2023

Shiko me shume: Modeli më i mirë i përzgjedhur për të analizuar bukurinë brutale të lumit Da

3. Një hero në lumë me guxim, inteligjencë dhe trimëri:

Për të nxjerrë në pah këtë cilësi, autori vendos personazhin e një tragetuesi në një betejë, përballë lumit të rrezikshëm dhe të rrezikshëm Da. Beteja e tragetit mund të ndahet në 3 faza të kapërcimit të tre baktereve mikrolitike.

Në virusin e parë, lumi Da hap pesë porta beteje, nga të cilat katër porta të vdekjes dhe një portë e lindjes shtrihen “lirshëm në bregun e majtë”. Sapo beteja, dallgët dhe shkëmbinjtë e lumit kumbuan, u vërsulën, thyen rremat e ajrit dhe e goditën anën e majtë të varkës në stomak dhe në anën e varkës. Vala e ujit ka agresivitetin e atij që nisi betejën: “vala e ujit është si një ushtri që rrezikon jetën e tyre”, madje është e keqe, truku është “të godasësh goditjen më të rrezikshme për të shkatërruar armikun pikërisht në betejë. “. Uji është si një mundës, duke kapur një varkëtar nga beli dhe më pas godet një shufër helmuese, duke goditur një vend të rrezikshëm. Por varkëtari u përpoq të ngjesh plagën, me këmbët ende duke kapur timonin, me fytyrën e shtrembëruar. Vetëm një fjalë e përbërë “shtrembëruar” që Nguyen Tuan ka treguar dhimbjen e tmerrshme që shpërfytyroi fytyrën e njeriut të shtrembëruar dhe madje të zbehtë, të mpirë. Sidoqoftë, varkëtari nuk ngurroi të shtypte me qetësi të gjitha dhimbjet, me maturi urdhëroi “gjashtë vozitësit e vozitjes” të shkatërronin insektin e parë mikrolit. Varkëtari ishte një ushtar trim dhe guximtar.

Pas pjesës së parë, tragetisti nuk u lejua të pushonte, por shkatërroi bakteret mikrolitike të dytë dhe të tretë. Në grupin e dytë mikrolitik, armiku ishte kokëfortë dhe dinak, ndryshoi taktikë, “duke shtuar shumë porta vdekjeje për të mashtruar varkën dhe porta e lindjes është rregulluar për të përshkuar në bregun e djathtë… sakrificë e fortë në lumin shkëmbor”. Armiku duket se është i dehur me gjak, duke dashur të luftojë një qenie të vetme njerëzore. Varkëtari me përvojë të gjerë e ka kapur me vendosmëri taktikat ushtarake të trupit të lumit, perëndia prej guri i përket sundimit të pritës së shkëmbinjve dhe trimërisë së njerëzve që nuk heqin dorë. si hipur mbi kalë.tigër”, “shtypur mbi të dhe e preu përgjysmë për të hapur rrugën”. Duke kapur manen e valës në drejtimin e duhur, trageti kapi frenat dhe nxitoi shpejt në portën e lindjes, duke drejtuar një vijë diagonale, anija rrëshqiti shpejt, papritmas i bëri të gjithë marinsat të paaftë për të reaguar, duke shkaktuar “Djaloshi shkel gjeneralët duke qëndruar në hyrje të gurtë me një fytyrë të zbehtë zhgënjimi.” Imazhi i një shkëmbi të madh, myshk i mbuluar me jeshile nën stilolapsin e Nguyen Tuan bëhet një krijesë shpirtërore me një fytyrë jeshile – seksioni kryq nuk ka grimca gjaku – me frikë të tmerrshme sepse nuk priste të ndeshej me një kundërshtar të frikshëm. i tillë. Ai komandant ishte trim dhe i jashtëzakonshëm. Ai ishte plotësisht në kontroll, duke marrë iniciativën në këtë ndeshje.

Në mikrobin e tretë, lumi Da u shfaq si një bishë e egër, që donte çmendurisht të gllabëronte njerëzit. Më pak porta, djathtas dhe majtas janë të gjitha përrenj të vdekur, ndërsa përroi i gjallë është mu në mes të ujëvarës. Plus “ujëvara e zhurmshme, avulli i mjegullt” për të mbuluar sytë e tragetit. Varkëtari, si një komandant i sprovuar, vazhdoi të shkonte drejt nëpër barkë, duke thyer derën, në mes të “Qitjes, derës së jashtme, derës së brendshme dhe derës së brendshme të së njëjtës varkë si një shigjetë bambuje që depërtoi shpejt nëpër avulli, si shpues ashtu edhe spontan. i lëvizshëm, rrëshqitës” si një shigjetë bambuje nëpër avull. Epopeja mbi ujëvarën arrin kulmin, varka është e vogël por ka fuqi të madhe, duke rrëshqitur shpejt mbi dallgët dhe dallgët e Song Da. Në atë varkë fluturuese, ne shohim qartë imazhin e një trageteri heroik, i cili është edhe i zgjuar dhe i zgjuar si një gjeneral. Në fund të fundit, është ende njeriu që fiton fuqinë hyjnore të natyrës, ende njeriu që hipë në pragjet e pragjeve, duke thyer çdo betejë.

Tham Khảo Thêm:  Địa chỉ, giờ lễ của các nhà thờ Thiên Chúa Giáo tại TPHCM

Edhe pse tragetisti ka vetëm një pemë me vozitje dhe një varkë të vogël, ai ka forcë të madhe, duke depërtuar dhe duke luftuar kundër asaj natyre të ashpër si një hero, duke i bërë lexuesit të mendojnë për Mërkurin mitik. . Megjithatë, në paragrafin e mëposhtëm, shkrimtari Nguyen Tuan e afroi imazhin e një trageteri me jetën e përditshme. Kur kalonte pragjet e tërbuara, varka “u përdredh në një skelë me rërë me një shpellë të ftohtë. Valët kaskadë shkrihen në kujtesë.” Varkëtari dhe varkëtarët atë natë ndezën një zjarr në shpellë, gatuan gypat e orizit dhe folën vetëm për peshkun Anh Vu, peshkun me rreze blu dhe u kthyen në një jetë të thjeshtë dhe të sinqertë. Imazhi i tragetit të madh nuk është larg.

Shiko me shume: Përvijimi dhe analiza e mostrës së esesë Trageti i lumit Da është shumë i mirë

4. Një artist i talentuar:

Por trimëria dhe trimëria nuk mjaftojnë, por varkëtari ka edhe aftësinë për të çuar në nivelin e virtuozitetit dhe artit për të kapërcyer atë natyrë të egër. Kjo është bukuria e jashtëzakonshme dhe unike e personazhit. Koncepti i talentit dhe i artistit në veprat e Nguyen Tuan është thjesht ai i poetëve dhe shkrimtarëve, por edhe ata që bëjnë punë që kanë pak lidhje me artin, duke arritur një nivel të sofistikuar dhe sublim, është një artist. Në këtë vepër, Nguyen Tuan ka ndërtuar një imazh të një artisti tragetist që shkrimtari e quan me respekt “timoni i lulëzuar”. Veprimet janë të shpejta, vendimtare dhe të afta. “Anija kaloi nëpër portën e gurtë, krahët hapeshin dhe mbylleshin, fluturojnë, fluturojnë… Dera e jashtme pastaj dera më e brendshme. Varka është si një shigjetë bambuje që shpon shpejt avullin, duke depërtuar dhe duke drejtuar automatikisht dhe duke rrëshqitur.” Arti i lundrimit këtu e bën lexuesin të admirojë dhe admirojë plotësisht. I pëlqen lumenjtë me shumë pragje dhe ujëvara, nuk i pëlqen të ngasë varkat në lumenj të sheshtë, e konsideron fitoren ndaj “përbindëshit të ujit” një gjë të zakonshme. Artisti është gjithmonë i apasionuar pas punës, duke pushtuar çdo kufi.Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Cảm nhận về hình tượng Người lái đò sông Đà hay chọn lọc . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng công ty, doanh nghiệp

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng là mẫu quyết định do ban lãnh đạo công ty đưa ra để quyết định bổ nhiệm trưởng phòng chuyên…

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng nhà đất

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng đất đai là văn bản pháp lý trong trường hợp các bên muốn giải thể hợp đồng chuyển…

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không?

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không? Đây là câu hỏi được rất nhiều nam thanh niên trong độ tuổi…

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dục miễn phí có đáp án

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dụ bao gồm phần nội dung xoay quang kiến thức về Luật giáo dục hiện hành và các văn…

Kết bài Làng của Kim Lân (cơ bản, nâng cao, học sinh giỏi)

Để có những kết luận thực sự hay và chu đáo, tại sao không thử tham khảo tài liệu tham khảo của chúng tôi và viết một…

Phân tích tác phẩm Bàn luận về phép học chọn lọc siêu hay

“Diskutimi rreth të mësuarit” nga Nguyen Thiep i ofruar mbretit Quang Trung tregon zemrën e Nguyen Thiep me ringjalljen e arsimit kombëtar të kombit. Këtu është një…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *