Cảm nhận về Văn tế nghĩa sĩ Cần Giuộc chọn lọc hay nhất

Can Giuoc letërsi filantropiste shpreh mirënjohje, keqardhje dhe admirim për fermerët heroikë të Can Giuoc – të cilët kanë sakrifikuar për pavarësinë e vendit. Këtu është një artikull rreth: Ndjenjat për filantropin më të mirë të përzgjedhur Can Giuoc.

1. Përmbledhje e mendimeve për filantropin më të mirë të përzgjedhur Can Giuoc:

1.1. Hapja:

Hyrje rreth Nguyen Dinh Chieu dhe filantropistit Can Giuoc.

1.2. Trupi i postës:

– Pjesa hyrëse:

Pasqyrë e kontekstit të kohës dhe pohimi i pavdekësisë së bujkut heroik.

Përdorni artin e kundërt për të përfaqësuar peizazhin e stuhishëm të kohës.

– Pëlqimet e vërteta:

Përshkruani origjinën e dëshmorit fshatar.

Theksoni patriotizmin e tyre pasionant dhe transformimin e jashtëzakonshëm në qëndrime.

Shpirti luftarak dhe vetëflijimi i fshatarëve, që përfshinte vullnetarizmin, bëmat e kryera nderi dhe përdorimi i pajisjeve ushtarake ishin elementare.

– Pjesa Vajtim: Autori është i pikëlluar nga sakrificat e bujqve martirë.

Piktura që përkujton sakrificat e fermerëve është pikturuar me detaje realiste, të mbushura me pikëllim.

Imazhet e zisë, ndarjes familjare dhe skenave emocionale zemërthyese i bëjnë lexuesit të ndjejnë dhimbjen dhe trishtimin pas luftës.

Sakrifica e bujqve heroikë la një dhimbje të madhe autorit, familjes, njerëzve në jug dhe mbarë vendin.

➨ Britma kumbon, duke pasur në të një rëndësi historike.

➨ Stili lirik i shkrimit, ritmi i qetë dhe atmosfera e ftohtë dhe e vetmuar evokohen pas vdekjes së kryengritësve.

– Përfundim: Nderimi i shpirtit të paepur të dëshmorit.

Autori pohon se “një re tymi shpërndahet, një mijë vjet mot flakërues. Reputacioni mijëvjeçar është ende i pranishëm.”

Ai vlerësoi shpirtin luftarak, dashurinë për atdheun dhe sakrificën për çështjen e madhe të dëshmorëve.

Ky është funerali i të gjithëve, i kohës dhe tragjedia madhështore e heronjve të rënë.

➨ Autori pohon se shpirti i njerëzve të drejtë do të jetë përgjithmonë i pavdekshëm.

1.3. Fundi:

Përmblidhni veçoritë unike të artit dhe përmbajtjen e veprës.

Shiko me shume: Analizë e letërsisë së filantropit Can Giuoc nga Nguyen Dinh Chieu

2. Komentet për filantropin më të mirë të përzgjedhur Can Giuoc:

Nguyen Dinh Chieu konsiderohet si një nga autorët kryesorë në jug në periudhën e letërsisë së Mesjetës, një yll i ndritshëm në letërsinë kombëtare. Ai la një trashëgimi të madhe letrare, duke treguar respekt për njerëzimin dhe patriotizëm të thellë. Në veprat e tij është e pamundur të mos përmendet Letërsia e Can Giuoc – një nga veprat e tij më të mira.

Letraria e Martirit Can Giuoc u shkrua në kontekstin e pushtimit kolonial francez të Vietnamit, kur ushtria kryengritëse Can Giuoc kreu një kryengritje dhe arriti fitoren fillestare. Sidoqoftë, atëherë armiku kundërsulmoi ashpër, duke çuar në vdekjen e 20 ushtarëve. Në këtë kohë, qeveria Do Quang – Gia Dinh i kërkoi Nguyen Dinh Chieu të shkruante një sakrificë për ta lexuar në ceremoninë përkujtimore të dëshmorëve të Can Giuoc.

Në fillim të veprës, Nguyen Dinh Chieu diskuton kuptimin e jetës dhe vdekjes: “Armët e armikut gjëmuan; Zbulohen zemrat e njerëzve / Dhjetë vjet punë të palodhur, jo domosdoshmërisht të famshme si lundrues; një betejë e drejtë kundër Perëndimit, edhe pse e humbi jehonën e saj si mushka”. Autori përshkruan epokën me shumë ngjarje të papritura, duke paralajmëruar një situatë të vështirë: armiku, i pajisur me armë moderne, vrau shumë njerëz në Jug. Mirëpo, në atë situatë patriotizmi i njerëzve u sprovua. Populli i Jugut nuk kishte frikë nga rreziku i vdekjes, ata përdorën trupin e tyre për të luftuar kundër armikut. Ata janë të gatshëm të heqin dorë nga gjërat më të çmuara në jetë (pasuria, jeta) për të mbrojtur nderin dhe famën që do të kalojë përgjithmonë. Kjo ka sqaruar të vërtetën e kohës: Më mirë të vdesësh me nder sesa të jetosh i turpëruar.

Tham Khảo Thêm:  Cuộc đời, sự nghiệp sáng tác của nhà thơ Nguyễn Khoa Điềm

Megjithatë, kur një kundërshtar pushtues vjen për të kërcënuar paqen e tyre, ata janë gati të ngrihen dhe të kenë një ndryshim të madh në perceptim dhe emocion. Së pari, ato ndryshojnë në emocion. Ata dëgjuan lajmin e armikut që dilte në ajër dhe ndjenin shijen e betejës. Në fund e panë me sytë e tyre agresionin mizor të armikut. Që atëherë, ata kanë parë qartë dashurinë për atdheun e tyre dhe ndjenjën e pavarësisë së vendit. Ata e kanë kuptuar se një agresor nuk ka arsye të ekzistojë në një botë të drejtë. Për më tepër, ata e kuptonin përgjegjësinë e tyre ndaj atdheut dhe ishin të gatshëm të luftonin për atdheun e tyre: “Nuk ka nevojë të presin që dikush të japë urdhër, tani është koha që ata të luftojnë armikun me të gjitha forcat e tyre, pa ikur e pa u fshehur. kundërshtuan, por ata do të ushtrojnë forcën e tyre për të mposhtur agresorin.” Ata bëhen këmbëngulës, heroikë dhe plot guxim.

Në Betejën e Perëndimit, fshatarët nuk ishin të pajisur me taktika ushtarake dhe nuk kishin kohë për të praktikuar artet marciale. Pajisjet e tyre ishin thjesht sende të përditshmërisë dhe punës si veshka, këmisha prej pëlhure, breshëri, musket dhe nuk mund të krahasoheshin me armët e avancuara të armikut, të cilat stërviteshin me mjeshtëri me plumba.plumba të vegjël deri të mëdhenj dhe anije bronzi të gjuajtur me armë. . Pabarazia e forcave ishte e qartë, por fermerët fshatarë mbetën të patrembur përballë kërcënimit. Autori krijoi një skenë të ashpër të fushëbetejës me ritëm të shpejtë, duke përdorur folje të forta, por pikturoi edhe bukurinë e trimërisë, qëndresës dhe fshatarëve të paepur. Ata hynë në gardh, e konsideruan armikun si hiç, u vërsulën dhe rrezikuan jetën e tyre, duke u prerë horizontalisht, duke shkaktuar panik armikun.

Gjatë luftës, armët moderne të kundërshtarit bënë që të vdisnin shumë dëshmorë dhe shkaktuan pikëllim për mbarë kombin. Autori dhe të dashurit e tyre, si dhe mbarë komuniteti, janë në dhimbje, për sakrificat heroike dhe për fatin e të dashurve të tyre të humbur në duart e armikut. Por në të njëjtën kohë, autori i admiron dhe respekton edhe bujqit heroikë në Can Giuoc, sepse ata zgjodhën lirinë në vend të skllavërisë. Vepra tregon gjithashtu se vlerat e përjetshme do të trashëgohen dhe do të ndiqen nga brezi i ardhshëm. Edhe pse ka zi, kjo nuk është dobësi, por forcë besimi dhe shpirti.

Vargjet e fundit pohojnë pavdekësinë e dëshmorëve të Can Giuoc në pikëllimin dhe admirimin e të tjerëve. Gjithashtu feston sakrificat e mëdha të këtyre heronjve për kauzën e tyre fisnike. Gjuha e përdorur është e thjeshtë, e sinqertë dhe e afërt me të folurën e përditshme të Jugut. Arti i përshkrimit të imazheve realiste, të detajuara dhe të gjalla të heroit fshatar për herë të parë u shfaq aq bukur dhe solemnisht. Kombinimi harmonik i detajeve emocionale në tekste e ka zbukuruar poezinë me një tipar sentimental që është më i lehtë për t’u futur në zemrën e lexuesit.

Me një gjuhë të thjeshtë, të pasur me emocione, “Filantropisti i Can Giuoc” ka portretizuar me sukses imazhin e madh dhe të pavdekshëm të heronjve fshatarë. Në të njëjtën kohë, Nguyen Dinh Chieu shprehu admirimin dhe zinë e tij të thellë për veprat heroike dhe sakrificat e patundura të heronjve dhe martirëve.

Tham Khảo Thêm:  Mở bài Chiếc thuyền ngoài xa (cơ bản, nâng cao, học sinh giỏi)

Shiko me shume: Skica e analizës më e plotë dhe e detajuar e filantropit Can Giuoc

3. Ndjenjat për filantropin e përzgjedhur Can Giuoc:

Kryeministri i ndjerë Pham Van Dong bëri një koment të thellë mbi jetën dhe poezinë e Nguyen Dinh Chieu, autorit të veprës “Filantropisti i Can Giuoc” – vepra më tipike dhe më e suksesshme në këtë zhanër. Edhe pse ishte një poet i verbër, shpirti i tij ishte gjithmonë i pastër. Veprat e tij shprehin mirënjohje, keqardhje dhe admirim për fermerët heroikë të Can Giuoc – të cilët sakrifikuan për vendin e tyre në betejën e Hënës së plotë në nëntor 1861, një kohë e vështirë e luftës kundër Francës. Për ta analizuar këtë vepër sa më gjithëpërfshirëse dhe unike, mund të përdorim këndvështrimin e syrit patriotik të fshatarëve, luftëtarëve heroikë që ishin gati të sakrifikoheshin për vendin, edhe pse fillimisht ishin njerëz të thjeshtë të bujqve.

Trupat armike qëlluan pa mëshirë, duke shkatërruar gjithçka, duke lënë pas një skenë shkretimi dhe konfuzioni pas çdo “krisjeje perëndimore”. Edhe pse armiku është më modern për sa i përket pajisjeve dhe numrit të ushtarëve, ne kemi zemrën dhe traditën e fortë patriotike të fermerëve dhe të popullit vietnamez. Arti i kundërshtimit të vogël përdoret me sukses me çifte fjalësh si “Dhjetë vjet <> një betejë”, “publik (material)<> që do të thotë (shpirtëror)”, “mund të mos jetë aq i famshëm sa një lundrim<> edhe pse është e humbi jehonën si mushkë”, ka pohuar shpirti i vendosmërisë për të luftuar armikun, që është themeli i shfaqjes së fermerëve. Kënga hapet me thirrjen “Oi”, duke shprehur pikëllim dhe keqardhje për shpirtrat e dëshmorëve që u flijuan trimërisht.

Poeti i përshkruan bujqit heroikë të Can Giuoc me shprehjen “Kujto shpirtin e vjetër”. Ata janë njerëz të thjeshtë, që jetojnë në orizi, merren me bujqësi, përballen me vështirësi e vështirësi. Poeti i simpatizon ata dhe përshkruan butësinë dhe pamjen e këtyre njerëzve. Ata dinë vetëm për punën në fusha dhe jetojnë në një komunitet të ngushtë. Por kur armiku pushtoi, ata u bënë heronj trima, të gatshëm për të luftuar e për të sakrifikuar për të mbrojtur vendin, edhe pse nuk kishin njohur kurrë më parë shpata dhe shtiza.

Fillimisht, ata shpresonin për një kundërsulm nga oborri perandorak për të zmbrapsur armikun. Megjithatë, në një situatë kritike, gjykata ishte e pafuqishme dhe populli duhej të thoshte: “Zëri i erës dhe vinçit po ngrihet e bie për më shumë se dhjetë muaj, duket se do të bjerë shi”. Fraza “tingulli i vinçit” përdoret nga fraza “Wind barn crane, herb gai binh” për të përshkruar ndjenjat e ankthit, shqetësimit dhe frikës përpara sulmit të egër të armikut. Populli, si pasardhës i tij, pret vetëm që gjykata dhe prindërit e tyre të sjellin paqen në vend, që ata të ndërtojnë jetën e tyre me qetësi. Megjithatë, ata mund të lëngojnë vetëm për më shumë se dhjetë muaj. Natyrisht, ata nuk mund të qëndronin pranë dhe të shikonin që vendi të binte në duart e armikut. Në fillim, ata thjesht urrenin francezët për shkak të “aromës së niseshtës së skuqur” – domethënë erës së peshkut të pushtuesve francezë. Ata përdorën gjithashtu një imazh unik krahasues “të urren zakonet ashtu si një fermer urren barin”. Kjo është krejtësisht e natyrshme dhe përdorimi i fjalëve përputhet me mentalitetin dhe mendimin e fermerit. Kjo urrejtje rritet në një shkallë më të lartë kur ata janë dëshmitarë të “gomave të bardha”, “oxhaqeve të zeza” dhe duan të “hanë mëlçi” ose “kafshojnë qafën”. Vuajtja deri në fund, urrejtja në ekstrem shprehet vetëm në fjalinë e fundit: “Marrëdhënie e madhe, kushdo le të presë gjarpërinjtë për të ndjekur drerët; Dy diellet dhe hënat janë aq të shndritshme, saqë nuk ka nevojë që njerëzit të varin dhi dhe të shesin qen.” Ky është një shembull tipik, një shprehje konkrete e vullnetit të vendosur për të luftuar armikun dhe një kuptim i qartë i popullit. Maska e “qytetërimit”, “ungjillizimit” të pushtuesve francezë u demaskua për ekspozim

Tham Khảo Thêm:  So sánh sự thức tỉnh của nhân vật Mị và nhân vật Chí Phèo

Populli vietnamez është ngulitur në shpirtin e tyre nga tradita dhe patriotizmi, dhe kur u përballën me krimet e pushtuesve francezë, u ngritën me guxim për të luftuar me gjithë entuziazmin e tyre. Poetët e admirojnë shpirtin dhe veprimet e tyre, një frymë plot vendosmëri dhe vullnet të fortë. Fermeri, me mjetet e tij rudimentare të punës si një këmishë prej pëlhure, një majë kallam, një hark prej kashte dhe një thikë mulliri, luftoi vullnetarisht me një forcë të pashembullt, madje edhe pa stërvitje ose organizim. , ose armë të mira. Këto “jo” kanë nxjerrë në pah “po-në” e paçmuar të fshehur në shpirtin e tyre, me ndjenjën e vendosmërisë për të luftuar armikun, patriotizmin e pandryshuar dhe urrejtjen e pafund për armikun. Ata nxituan për të luftuar armikun me guxim dhe nuk u trembën të përballen me plumba të mëdhenj dhe plumba të vegjël dhe e tmerruan armikun me tonin e tyre heroik dhe veprimet drastike si “shkelja e gardhit”, “shtyrja e derës në furtunë”. “goditni me thikë dhe kthejeni mbrapsht”. Poetët e tregojnë madhështinë dhe qëndrueshmërinë e tyre nëpërmjet stakatos, ritmeve të shpejta dhe zërave të çeliktë.

Poeti vajton dëshmorët e vdekur me shprehjen “Mjaft e dhimbshme”. Ai lutet dhe vajton në fund. Autori simpatizon njerëzit që duhet të vuajnë, duke afirmuar vullnetin dhe vendosmërinë e kombit dhe dëshirën për paqe për vendin. Nguyen Dinh Chieu nuk mund të merrte pjesë në betejë, por ai ende zhvilloi takime me krerët e kryengritësve dhe me vendosmëri refuzoi të korruptonte armikun.

“Can Giuoc filantropist” është eseja më e suksesshme e Nguyen Dinh Chieu në gjininë letrare. Artikulli jep një kontribut të ri në letërsinë kombëtare me imazhin e një fermeri vietnamez dhe temën aktuale të vendit. Arti i shtrenjtë përdoret me sukses nga pasuria e Tang Lu, fjalët shprehëse dhe arti i nënbarazisë. Fjalitë kanë të njëjtën strukturë gjuhësore negative dhe ton fleksibël. Letërsia e Nguyen Dinh Chieu e ndihmoi atë të bëhej një yll i ndritshëm në qiellin artistik të vendit.Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Cảm nhận về Văn tế nghĩa sĩ Cần Giuộc chọn lọc hay nhất . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng công ty, doanh nghiệp

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng là mẫu quyết định do ban lãnh đạo công ty đưa ra để quyết định bổ nhiệm trưởng phòng chuyên…

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng nhà đất

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng đất đai là văn bản pháp lý trong trường hợp các bên muốn giải thể hợp đồng chuyển…

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không?

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không? Đây là câu hỏi được rất nhiều nam thanh niên trong độ tuổi…

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dục miễn phí có đáp án

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dụ bao gồm phần nội dung xoay quang kiến thức về Luật giáo dục hiện hành và các văn…

Kết bài Làng của Kim Lân (cơ bản, nâng cao, học sinh giỏi)

Để có những kết luận thực sự hay và chu đáo, tại sao không thử tham khảo tài liệu tham khảo của chúng tôi và viết một…

Phân tích tác phẩm Bàn luận về phép học chọn lọc siêu hay

“Diskutimi rreth të mësuarit” nga Nguyen Thiep i ofruar mbretit Quang Trung tregon zemrën e Nguyen Thiep me ringjalljen e arsimit kombëtar të kombit. Këtu është një…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *