Đề thi cuối học kì 2 môn Sinh học lớp 8 có đáp án năm 2023

Biologjia e klasës së 8-të është një lëndë shumë e rëndësishme në sistemin e arsimit të përgjithshëm, duke u dhënë studentëve njohuri për ligjet dhe proceset biologjike të sistemeve biologjike. Këtu është një artikull në lidhje me: Provimi i fundit i semestrit të klasës 8 të Biologjisë me përgjigje në 2023.

1. Planprogrami për provimin përfundimtar të semestrit të dytë të Biologjisë klasa 8:

Planprogrami i biologjisë klasa 8 me temat:

I. Kapitulli 5: Tretja

Koncepti dhe roli i tretjes në trup.

Pjesët e sistemit tretës dhe funksionet e tyre.

– Procesi i tretjes së ushqimit dhe faktorët që ndikojnë në këtë proces.

Sëmundjet dhe çrregullimet që lidhen me sistemin tretës.

II. Kapitulli 6: Metabolizmi dhe Energjia

– Koncepti dhe roli i metabolizmit në organizëm.

– Llojet e lëndëve ushqyese dhe rolet e tyre.

– Metabolizmi dhe faktorët që ndikojnë në këtë proces.

Sëmundjet dhe çrregullimet që lidhen me metabolizmin.

III. Kapitulli 7: Mësimet

– Koncepti dhe roli i sekretimit në organizëm.

Pjesët e sistemit ekskretues dhe funksionet e tyre.

– Procesi i ekskretimit dhe faktorët që ndikojnë në këtë proces.

Sëmundjet dhe çrregullimet që lidhen me sistemin ekskretues.

IV. Kapitulli 8: Da

Koncepti dhe roli i lëkurës në trup.

– Pjesët e lëkurës dhe funksionet e tyre.

– Llojet e filizave të lëkurës dhe funksionet e tyre.

Sëmundjet dhe çrregullimet që lidhen me lëkurën.

V. Kapitulli 9: Nervat dhe shqisat

– Koncepti dhe roli i nervave dhe shqisave në trup.

– Struktura e sistemit nervor dhe shqisave.

– Procesi i transmetimit dhe përpunimit të informacionit nga sistemi nervor dhe shqisat.

Sëmundjet dhe çrregullimet e sistemit nervor dhe shqisor.

SEPSE. Kapitulli 10: Endokrine

Koncepti dhe roli i endokrinit në trup.

Gjëndrat endokrine dhe funksionet e tyre.

Hormonet dhe rolet e tyre.

Sëmundjet dhe çrregullimet që lidhen me endokrin.

VII. Kapitulli 11: Riprodhimi

– Koncepti dhe roli i riprodhimit në trup.

– Struktura e sistemit riprodhues të mashkullit dhe femrës.

– Procesi riprodhues dhe faktorët ndikues

2. Provimi përfundimtar i semestrit të dytë të Biologjisë klasa 8 në vitin 2023:

2.1 Pyetjet e provimit:

Zgjidhni përgjigjen më të mirë:

Pyetja 1. Cila nga gjëndrat e mëposhtme është gjëndër endokrine?

A. Gjëndra dhjamore B. Thymus

C. Gjëndrat e djersës D. B dhe C

Pyetja 2. Personat me gurë në veshka duhet të kufizojnë përdorimin e cilave substanca?

A. Kripërat minerale

B. Uji

C. Vitaminat

D. Të dy B, C

Pyetja 3. Cila nuk është një mënyrë jetese shkencore për të mbrojtur sistemin urinar?

A. Pini mjaftueshëm ujë B. Mos hani shumë proteina

C. Kur doni të urinoni, duhet të shkoni menjëherë D. Hani ushqim të kripur

Pyetja 4. Sistemi nervor qendror:

Truri, nervat B. Nervat, ganglionet

C. Truri, palca kurrizore

D. Truri, palca kurrizore, nervat

Pyetja 5. Cila gjëndër endokrine luan rolin e drejtimit të aktiviteteve të gjëndrave të tjera endokrine?

A. Hipofiza B. Pankreasi

C. Gjëndra mbiveshkore D. Tiroide

Pyetja 6. Kur trupit i mungon hormoni i insulinës, çfarë sëmundje do të ndodhë?

A. Çrregullimi i sekretimit të hormoneve B. Diabeti

C. Goiter D. Obeziteti

Pyetja 7. Struktura e palcës kurrizore përfshin?

A. Lënda gri B. Lënda e bardhë

C. Aksonet e mielinizuar D. Si A ashtu edhe B

Pyetja 8. Mos ngrënia e ushqimit të ndenjur dhe të kontaminuar me substanca toksike do të:

Tham Khảo Thêm:  Phân tích chất thép và chất tình trong bài thơ Chiều tối siêu hay

A. Kufizimi i mikroorganizmave patogjenë.

B. Kufizimi i aftësisë për të krijuar gurë

C. Shmangni punën e tepërt të veshkave

D. Kufizimi i efekteve të dëmshme të substancave të dëmshme

Pyetja 9. Kontrolli i aktivitetit të muskujve skeletik është për shkak të:

A. Sistemi Nervor Motor B. Sistemi Nervor Somatik

B. Trupi neuronik D. Akson

Pyetja 10. Kontrolli i funksionimit të organeve të brendshme është për shkak të:

A. Sistemi Nervor Motor B. Sistemi Nervor Somatik

B. Trupi neuronik D. Akson

Pyetja 11. Funksioni i sistemit nervor motorik është:

A. Kontrolloni aktivitetin e muskujve të zemrës

B. Kontrolli i aktivitetit të muskujve të lëmuar

C. Kontrollon aktivitetin e sistemit muskuloskeletor

D. Kontrollon veprimtarinë e organeve riprodhuese

Pyetja 12. Nëse dikush pëson një aksident dhe humbet një veshkë, si e nxjerr trupi atë?

A. Zvogëloni përgjysmë

B. Normale

C. Ekskretim shtesë për lëkurën

D. Ekskretim i dyfishtë.

Pyetja 1. (2.0 pikë): Si bëhet formimi i urinës në njësitë funksionale të veshkës?

Pyetja 2. (2.0 pt) Dalloni refleksin e kushtëzuar nga refleksi i pakushtëzuar. Për shembull. Cila është rëndësia e formimit dhe frenimit të reflekseve të kushtëzuara për jetën e njeriut?

Pyetja 3. (2.0 dd) Paraqitja e konceptit, shkaqeve dhe mënyrave për të kapërcyer miopinë në sy.

Pyetja 4. (1 pikë) Ju lutemi shpjegoni pse gjatë periudhës koloniale franceze, njerëzit etnikë në Viet Bac dhe në Malësitë Qendrore duhej të digjnin bar për të marrë hi për të ngrënë.

2.2 Përgjigjet:

Fjali së pari 2 3 4 5 6 7 8 9 dhjetë 11 i dymbëdhjeti
Përgjigju HIQ A LEHTË I VJETËR A HIQ LEHTË LEHTË A HIQ I VJETËR HIQ

Pyetja 1:

Formimi i urinës në njësitë funksionale të veshkave kryhet në tre faza komplekse si më poshtë:

Faza e filtrimit të kistit glomerular është faza e parë e prodhimit të urinës.

+ Kur gjaku ndjek arterien drejt glomerulit me presion të lartë, shtytja do të krijojë presion për të shtyrë ujin dhe substancat e treta të vogla përmes vrimës së filtrit në murin kapilar në kapsulën glomerulare.

Megjithatë, qelizat e gjakut dhe molekulat e proteinave janë më të mëdha në madhësi dhe nuk mund të kalojnë nëpër vrimën e filtrit, kështu që ato do të mbahen në gjak. Rezultati i kësaj faze është prodhimi i urinës së parë në kistin glomerular.

Faza e riabsorbimit ndodh në tubulat renale.

Pasi të filtrohet përmes kapsulës glomerulare, uji dhe substancat e treta do të vazhdojnë të hyjnë në tubulën renale për të vazhduar procesin e filtrimit dhe përthithjes.

+ Këtu, tubulat renale do të rithithin pjesën më të madhe të ujit, lëndëve ushqyese dhe joneve të nevojshme si Na+, Cl-… për të hyrë në medullën renale. Falë këtij procesi të përthithjes, substancat e nevojshme për trupin mund të mbahen në gjak.

Faza tjetër e ekskretimit ndodh në pjesën e pasme të tubulit renal. Këtu, produktet e mbeturinave do të vazhdojnë të ekskretohen nga gjaku në tubulat renale për t’u bërë pjesë e urinës.

+ Substancat e tepërta jonike si H +, K + … do të ekskretohen gjithashtu për të formuar urinë.

Kur formohet urina, ajo nxirret nga veshkat dhe jashtë trupit përmes traktit urinar. Në këtë mënyrë, procesi i prodhimit të urinës përfundon.

Vargu 2:

Reflekset janë reagimi automatik i trupit ndaj stimujve nga mjedisi i jashtëm. Ekzistojnë dy lloje kryesore të reflekseve, reflekset e pakushtëzuara dhe reflekset e kushtëzuara.

Tham Khảo Thêm:  Cảm nhận đoạn trích Tình cảnh lẻ loi của người chinh phụ

– Refleksi i pakushtëzuar është një refleks natyror tashmë i disponueshëm në trup, nuk ka nevojë për të mësuar apo praktikuar.

+ Një shembull specifik është refleksi kur kërcejmë kur ngecim në një situatë të rrezikshme si një aksident trafiku. Në këtë rast, trupi do të reagojë automatikisht duke kërcyer për të shmangur aksidentin, pa pasur nevojë të mendojë apo të mësojë.

Reflekset e kushtëzuara janë reflekset e formuara në rrjedhën e jetës së një individi, si rezultat i procesit të të mësuarit dhe trajnimit.

Për shembull, kur mësojmë të drejtojmë një makinë, në fillim duhet të mendojmë dhe të përqendrohemi për të vozitur. Megjithatë, pas shumë praktike, ky refleks do të formohet dhe do të bëhet automatik. Një shembull tjetër është kur mësojmë të luftojmë, duhet të mendojmë dhe të fokusohemi fillimisht për të goditur saktë dhe shpejt. Por pas shumë stërvitje, lufta do të bëhet një refleks automatik dhe nuk duhet të mendojmë shumë për ta goditur atë.

Krijimi dhe frenimi i reflekseve të kushtëzuara ndihmon trupin të përshtatet me ndryshimet në mjedis. Për shembull, kur jemi duke vozitur në rrugë, reflekset do të na ndihmojnë të shmangim situata të rrezikshme si shmangia e rrugëve të këqija, shmangia e përplasjeve me makina të tjera. Megjithatë, kur duam të ndryshojmë drejtimin ose të kryejmë një veprim të ri, refleksi frenohet në mënyrë që trupi të fokusohet në atë veprim të ri.

Një shembull i frenimit të refleksit të kushtëzuar është që pasi një person të mësojë se si të drejtojë i sigurt në rrugë të rrëshqitshme, ai mund ta zbatojë atë stil drejtimi në çdo situatë që has në rrugë. Nëse ai ndeshet përsëri me një rrugë të rrëshqitshme, refleksi i tij do të pengohet për ta ndihmuar atë të drejtojë më me siguri.

Pyetja 3:

Miopia është një gabim refraktiv në sy që e bën të pamundur që pacienti të shohë qartë objektet e largëta, ndërsa shikimi i objekteve pranë është ende normale. Miopia mund të jetë e trashëgueshme, për shkak të zakonit të shikimit nga afër për shumë gjatë ose për shkak të moshës.

Shkaku i miopisë shpesh lidhet me devijimin midis përthyerjes së thjerrëzës dhe gjatësisë së syrit. Thjerrëza e syrit është shumë e madhe ose gjatësia e syrit është shumë e gjatë, duke rezultuar në thyerje shumë të fortë, duke bërë që imazhi i objekteve të largëta të fokusohet shumë thellë brenda syrit, të paaftë për të parë qartë. Përveç kësaj, faktorë të tillë si heterogjeniteti i syve, ose anomalitë në kornea mund të shkaktojnë gjithashtu miopi.

Për të korrigjuar miopinë, mund të aplikohen disa metoda:

Syzet e miopisë: Syzet e miopisë janë një lloj syze me lente divergjente, të cilat ndihmojnë në fokusimin e dritës në qendër të syrit, reduktojnë gabimin refraktiv dhe ndihmojnë pacientët të shohin më qartë.

Kirurgjia: Në disa raste të rënda, operacioni mund të përdoret për të korrigjuar gjatësinë e syrit ose për të zëvendësuar lentet për të përmirësuar miopinë.

Ushtrime për sytë: Ushtrimet e rregullta të syve mund të ndihmojnë në përmirësimin e miopisë. Këto ushtrime përfshijnë shikimin e objekteve në distancë, rrotullimin e syve nga e majta në të djathtë dhe lart e poshtë, dhe fokusimin në objekte të largëta dhe të afërta.

Tham Khảo Thêm:  Đề thi học kì 1 môn Toán 8 năm học 2023

– Ndryshoni zakonet: Zakoni për të parë shumë gjatë objekteve pranë mund të çojë në miopi, kështu që ndryshimi i zakonit të shikimit larg, largimi i përkohshëm i syve nga puna afër mund të ndihmojë gjithashtu në uljen e kësaj gjendje.

Pyetja 4:

Hiri i barit është një burim i pasur dhe i larmishëm mineralesh, duke përfshirë një shumëllojshmëri kripërash minerale. Megjithatë, vetëm sasia e kripërave të kaliumit në hirin e gjembaçit mendohet të jetë e rëndësishme. Kaliumi është një nga mineralet e rëndësishme për trupin e njeriut, ai ndihmon në rregullimin e sasisë së ujit dhe elektroliteve në trup, dhe krijon kushte të favorshme për transmetimin nervor dhe aktivitetin e muskujve.misri.

Megjithatë, ngrënia e hirit të barit për të plotësuar kripën e kaliumit nuk është një zëvendësues i plotë për përdorimin e përditshëm të kripës së tryezës. Kjo për shkak se kripërat minerale në hirin e barit nuk janë të mbushura me përbërës minerale të nevojshëm për trupin e njeriut, si natriumi, kloruri dhe kalciumi.

3. Matrica e pyetjeve të provimit në fund të semestrit të dytë të klasës 8 të Biologjisë:

Matrica e pyetjeve të provimit të semestrit të dytë Biologji 8

Niveli

Tema

Dije Kuptimi Përdorimi i ulët Përdorimi i lartë Total
TN TL TN TL TN TL TN TL
Kapitulli VI: Metabolizmi dhe Energjia – Shpjegoni dukuritë e jetës reale
Numri i fjalive:

Rezultati:

Raport:

së pari

së pari

dhjetë%

së pari

së pari

dhjetë%

Kapitulli VII: Mësimet – Përshkruani procesin e nxjerrjes së urinës. Masat për mbrojtjen e sistemit urinar Dini si ta mbani të pastër sistemin urinar.
Numri i fjalive:

Rezultati:

Raport:

së pari

0.75

7.5%

2

0.5

5%

2

0.5

5%

5

1.75

17.5%

Kreu VIII: Da Si të parandaloni sëmundjet e lëkurës.
Numri i fjalive:

Rezultati:

Raport:

së pari

0.5

5%

së pari

0.5

5%

Kapitulli IX: Nervozët dhe shqisat Emërtoni pjesët e sistemit nervor qendror.

– Dalloni midis PXKĐK dhe PXCDK.

– Shpjegoni shkaqet dhe mjetet juridike për defektet e syrit

– Jepni shembuj të PXKĐK dhe PXCDK

– Rëndësia e krijimit dhe frenimit të PXCD

– Funksioni i veshit.
Numri i fjalive:

Rezultati:

Raport:

2

0.5

5%

së pari

2.75

27.5%

1/2

së pari

dhjetë%

1/2

së pari

dhjetë%

4

5.25

52.5%

Kapitulli X: Endokrine – Të dallojë gjëndrat endokrine dhe ekzokrine

-Të kuptojë funksionin e gjëndrave endokrine në trup në lidhje me hormonet

Numri i fjalive:

Rezultati:

Raport:

5

1.5

15%

5

1.5

15%

Numri i përgjithshëm i fjalive:

Rezultati i përgjithshëm:

Norma totale:

2+2

4

40%

7+1/2

3

30%

3+1/2

2

20%

së pari

së pari

dhjetë%

16

dhjetë

100%

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Đề thi cuối học kì 2 môn Sinh học lớp 8 có đáp án năm 2023 . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Phân tích khổ thơ đầu bài Sang thu của Hữu Thỉnh hay nhất

Sang Thu của nhà thơ Hữu Thỉnh là một bài thơ hay giúp ta cảm nhận được vẻ đẹp của sự chuyển mùa tuyệt vời này. Những…

Phân tích khổ thơ thứ hai Sang thu của Hữu Thỉnh hay nhất

Tiếng hát mùa thu của Hữu Thỉnh là một trong những tác phẩm quan trọng của đề cương ngữ văn lớp 9, cũng là tác phẩm văn…

Hoàn cảnh sáng tác Sang thu của Hữu Thỉnh ngắn gọn nhất

Tìm hiểu hoàn cảnh sáng tác bài thơ Sang thu sẽ là cơ sở vững chắc để các em đi sâu tìm hiểu giá trị nội dung…

Mở bài Sang thu – Hữu Thỉnh (cơ bản, nâng cao, học sinh giỏi)

Mùa thu đến cũng là lúc thi nhân đắm chìm trong nỗi nhớ đa tầng, cảm xúc xao xuyến trước sự đổi thay của đất trời. Và…

Soạn bài Mã Giám Sinh mua Kiều (trích Truyện Kiều) ngắn gọn

Bài viết dưới đây sẽ chia sẻ tới các em phần Soạn bài Mã Giám Sinh mua Kiều (trích Truyện Kiều) giúp các em có thêm tư…

Tóm tắt Mã Giám Sinh mua Kiều (trích Truyện Kiều) hay nhất

Cùng tham khảo các bài văn mẫu tóm tắt đoạn trích mua Kiều của Mã Giám Sinh qua bài viết dưới đây. Chúng tôi hi vọng những…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *