Đề thi học kì 1 Ngữ văn 7 năm học 2023

Ky është provimi i Letërsisë në klasën e 7-të për gjysmëvjetorin e parë të vitit shkollor 2023 – 2024. Provimi përfshin shumë pyetje të ndryshme për veprat letrare të studiuara në semestër. Këto pyetje do të testojnë të kuptuarit dhe analizën e punimeve nga nxënësit.

1. Rishikim për provimin e semestrit të parë të Letërsisë 7:

Për të qenë në gjendje të studiojnë në mënyrë efektive për provimin e Letërsisë në klasën e 7-të, studentët duhet të ndjekin këto hapa:

– Rishikoni kurrikulën e mësuar gjatë semestrit të parë për t’u siguruar që keni zotëruar bazat.

– Përqendrohuni në temat e theksuara nga mësuesi në klasë, veçanërisht në konceptet, përkufizimet dhe shembujt e lidhur.

– Përsëritni ushtrimet dhe testet e caktuara nga mësuesi për të konsoliduar njohuritë dhe për të kuptuar dobësitë tuaja.

– Rilexoni veprat letrare të studiuara në semestër, mësoni më shumë për autorin, epokën, situatën dhe veprën për t’iu përgjigjur pyetjeve analitike dhe komenteve për atë vepër.

– Praktikoni të shkruani ese duke paraqitur probleme dhe duke i shkruar ato në letër, më pas kërkoni nga mësuesi ose miqtë tuaj sugjerime për të përmirësuar shkrimin tuaj. Ju uroj të gjithëve të studioni efektivisht dhe të merrni rezultate të mira në provimin e Letërsisë në klasën e 7-të!

2. Pyetjet e provimit për Semestrin 1 Letërsi 7 viti akademik 2023 – 2024 me përgjigje:

2.1. Tema 1:

Pjesa 1: Të lexuarit e kuptuar (5 pikë)

Lexoni tekstin e mëposhtëm dhe përgjigjuni pyetjeve:

BUKE ZJARR

Kur isha 8 ose 9 vjeç, mbaj mend që ndonjëherë nëna ime ende piqte bukë të djegur. Një mbrëmje, nëna ime u kthye në shtëpi nga një ditë e gjatë në punë dhe na përgatiti darkën. Ajo vendosi disa feta dolli të djegur në tavolinë, jo të zakonshmet të djegura, por të zeza të djegura si thëngjij. U ula duke parë fetat e bukës dhe duke pritur nëse dikush e vuri re anomalinë e tyre dhe foli.

Por babai im sapo hëngri copën e tij të tortës dhe më pyeti për detyrat e shtëpisë dhe shkollën si zakonisht. Nuk më kujtohet se çfarë i thashë atë ditë, por mbaj mend kur dëgjova nënën time duke i kërkuar falje që i dogji bukën.

Dhe nuk do ta harroj kurrë atë që babai i tha nënës sime: “Zemër, më pëlqen buka e djegur”.

Atë natë, shkova për t’i thënë natën e mirë babait tim dhe e pyeta nëse i pëlqente vërtet buka e djegur. Babai im më vuri krahun rreth shpatullës dhe më tha:

“Nëna juaj ka punuar shumë gjatë gjithë ditës dhe është shumë e lodhur. Një fetë bukë e djegur nuk mund të dëmtojë askënd, por e dini se çfarë i lëndon vërtet njerëzit? Ato kritika të ashpra.”

Më pas ai vazhdoi: “E dini, jeta është plot me papërsosmëri dhe njerëz të papërsosur. Unë jam gjithashtu shumë keq në shumë gjëra, për shembull, nuk mbaj mend ditëlindjet apo përvjetorët si disa njerëz.

Ajo që kam mësuar gjatë viteve është të mësoj të pranoj të metat e njerëzve të tjerë dhe të zgjedh të mbështes dallimet e tyre. Ky është çelësi më i rëndësishëm për të krijuar një marrëdhënie të shëndetshme, të pjekur dhe të qëndrueshme.

Jeta është shumë e shkurtër për t’u zgjuar me keqardhje dhe bezdi. Vlerësoni ata që ju trajtojnë mirë dhe simpatizoni me ata që nuk ju trajtojnë mirë.”

Tham Khảo Thêm:  Đề thi giữa học kì 1 GDCD 7 năm 2023

Pyetja 1 (1 pikë):Identifikoni temën kryesore dhe mënyrën e të shprehurit të tekstit të mësipërm.

Pyetja 2 (1 pikë): Gjeni ndajfoljen që është fraza emërore në fjalinë e mëposhtme. Identifikoni emrin qendror dhe elementin ndihmës si kryefjalë në çdo togfjalëshi emëror.

Kur isha 8 ose 9 vjeç, mbaj mend që ndonjëherë nëna ime ende piqte bukë të djegur.

Pyetja 3 (1 pikë):Nëna juaj ka punuar shumë gjatë gjithë ditës dhe është shumë e lodhur. Një fetë bukë e djegur nuk mund të dëmtojë askënd, por e dini se çfarë i lëndon vërtet njerëzit? Ato kritika të ashpra.”. Çfarë kuptoni për babain nga deklarata e tij e mësipërme me fëmijën e tij?

Pyetja 4 (2 pikë): Mesazhet më domethënëse që kam marrë nga historia e mësipërme.

Pjesa 2: Krijimi i tekstit (5 pikë)

Shkruani një ese shpjeguese për disa rregulla dhe rregullore për një aktivitet ose lojë që dini.

* Përgjigje:

Pjesa 1: Të lexuarit e kuptuar (5 pikë)

Fjali Përgjigju Pika
pyetja 1 – Tema: Familja.

– Mënyra kryesore e të shprehurit: autobiografi.

0.5 pikë

0.5 pikë

Vargu 2 – Ndajfoljet janë togfjalësha emërore: Kur isha 8 ose 9 vjeç.

– DTTT: unë.

– Nën-elementi është grupi C – V:

Kur isha // kur isha 8 ose 9 vjeç.

CV

1 pikë
Vargu 3 – Nxënësit mund të japin interpretime të ndryshme nga këndvështrimi i tyre, por duhet të sigurohen që nënkuptojnë:

Fjalët e babait drejtuar të birit janë mësime të buta, por të thella, që i kujtojnë të birit të vlerësojë gjërat e papërsosura që i japin të tjerët. Të jetojmë me tolerancë që jeta të jetë e qetë.

=> Mund të shihet se ky është një baba i butë, i ngrohtë, i dashur që vlerëson gjërat e thjeshta dhe të papërsosura në jetë që i japin të tjerët.

1 pikë
Vargu 4 – Mesazhi i tregimit: di të duash dhe vlerësosh atë që të tjerët të japin edhe pse nuk është perfekte; mësoni të pranoni të metat e njerëzve të tjerë sepse jeta është shumë e shkurtër për t’u zgjuar me keqardhje dhe bezdi; Duajini ata që ju trajtojnë mirë dhe simpatizoni ata që nuk ju trajtojnë mirë. 2 pikë

Pjesa 2: Krijimi i tekstit

Forma
Siguroni paraqitjen me 3 pjesë
Prezantim i pastër dhe i gjurmueshëm
Përcaktoni saktë kërkesat e temës dhe strukturës së esesë shpjeguese, siguroni një plan urbanistik koherent, njohuri të sakta dhe koncize dhe një kombinim të përshkrimeve të gjalla dhe tërheqëse. 1 pikë
përmbajtja 4 pikë
a) Mësimi i hapjes – Prezantoni një aktivitet ose lojë që dini. 0.5 pikë
b) Trupi Studentët mund të shpjegojnë në mënyra të ndryshme, por megjithatë sigurojnë kërkesat e mëposhtme:

– Prezantoni në mënyrë të detajuar rregullat dhe rregulloret e aktivitetit/lojës në një rend të caktuar:

+ Përshkruani se si të luani (rregullat).

+ Përshkruani rregullat e lojës.

+ Përshkruani efektin e lojës.

+ Tregoni kuptimin e lojës.

3 pikë

c) Përfundim – Tregoni vlerën dhe kuptimin e atij aktiviteti/loje. 0.5 pikë

2.2. Tema 2:

I. LEXIMI (6.0 pikë)

Lexoni tekstin e mëposhtëm:

E fundit në një degë të lartë
Krokodilët e vegjël
Ashtu si byzylykët
Në këmishën e qiellit blu.

Qielli është i gjerë dhe i pafund
Kornizë në dritare
Bëni disa krokodilë mëndafshi
Më e vogël dhe më e bukur.

Fruti nuk është mjaft i rëndë
Për të veshur përkulje të degëve të përkulura.
Dega, ngrije drejt lart
Duket çuditërisht e pafajshme.

Ashtu si në qiell
Mes rrezeve të pakufishme të diellit
Krokodilët e rinj
Luaj me retë e bardha

Pak ditë më parë kishte lule
Ka erë kaq të ëmbël,
E qartë si dyshim,
Fruti ishte i vërtetë.

Oh! nga jo në po
si ndodhi?
Unë jam shumë i emocionuar tani
Në gardh gjethe jeshile.

Një ditë më e madhe
Shtypni unazat plastike një nga një
Një ngjyrë plastike e thartë dhe krokante
I mbështjellë rreth rruazës…

Fruta të reja si një sfidë
Qindra armiq, gjëra të thella,
Duke sfiduar armikun e jetës
Jeta nuk është e lehtë!

Uau! fruti i krimbit
Nuk kam ngrënë, por tashmë është krokante,
Është i madh sa qielli,
Dhe do të jetë e shijshme.

(Fragment nga “Unë jam i pasur në sy” (1970), në “Vepra poetike tipike dhe të famshme”, Xuan Dieu)

Tham Khảo Thêm:  Lời chúc Tết 2023 cho ông bà, bố mẹ, người lớn tuổi ý nghĩa

Zgjidh pergjigjen e sakte:

Pyetja 1: Poema e mësipërme në çfarë forme poetike është shkruar?

A. Katër shkronja

B. Pesë shkronja

C. Shtatë shkronja

D. Tetë shkronja

Pyetja 2: Çfarë mjeti retorik është përdorur në poezi?

A. Krahaso

B. Personifikimi dhe Krahasimi

C. Personifikimi dhe metafora

D. Krahasimi, Personifikimi, Metafora.

Pyetja 3: Në katër strofat e para, cilat imazhe i përshkroi poeti krokodilët e rinj?

A. Krokodilët e rinj janë si kopsa të gjelbër, të vegjël dhe të bukur, të pafajshëm, shkopinj që luajnë me retë e bardha.

B. Krokodilët e rinj, të bukur, të pafajshëm.

C. Krimbat e rinj janë lozonjarë.

D. Krimbat e rinj janë si një buton jeshil.

Pyetja 4: Pse autori mendon se krokodilët e mëndafshtë janë “më të vegjël dhe më të bukur”?

A. Sepse ata janë lart.

B. Sepse janë krokodilë të rinj.

C. Sepse nuk janë ende të mëdhenj.

D. Sepse ata janë “butonat” e qiellit, qielli është i gjerë.

Pyetja 5: Çfarë kuptoni me fjalën “Gëzim” në vargun “Luani me retë e bardha”?

A. Argëtim

B. Shaka

C. Luaj

D. keq

Pyetja 6: Cilat janë ndjenjat e autorit për lindjen nga lulja në fryt të një krokodili?

Një kënaqësi

B. Surprizë

C. Surprizë dhe kënaqësi

D. E emocionuar

Pyetja 7: Kur e quani frutin e krokodilit me emra të ndryshëm, “frut i vogël krokodili”, “frut i ri krokodili”, “frut fëmijë”, “frut i vogël krokodili”, çfarë dëshiron të tregojë autori?

A. Trego krokodilët e rinj, të vegjël, të bukur, të pafajshëm dhe qesharak.

B. Trego afërsi.

C. Tregoni lojëra.

D. Shfaqja e intimitetit.

Pyetja 8: Cili nga pohimet e mëposhtme përshkruan më mirë përmbajtjen e poezisë së mësipërme?

A. Përshkruani krokodilin e ri në lartësi.

B. Përshkruani procesin e zhvillimit të frutit të krokodilit.

C. Përshkruani vitalitetin e mrekullueshëm të frutit të krokodilit.

D. Përshkruani frutin e ri të krokodilit dhe vitalitetin e tij të mrekullueshëm e të fuqishëm. Në këtë mënyrë, autori i lejon lexuesit të kuptojnë vitalitetin e fortë të kombit vietnamez kundër pushtuesve.

Përgjigjuni pyetjes / Bëni kërkesën:

Pyetja 9: Identifikoni mjetin retorik të përdorur në strofën e mëposhtme dhe tregoni efektin e saj?

Fruta të reja si një sfidë
Qindra armiq, gjëra të thella,
Duke sfiduar armikun e jetës
Jeta nuk është e lehtë!

Pyetja 10: Nëpërmjet poezisë, çfarë mesazhi dëshiron autori t’i përcjellë lexuesit?

II. SHKRUAJ (4.0 pikë)

Shprehni ndjenjat tuaja për një të dashur.

* Përgjigje:

Pjesë Fjali Brendshme përmbajtjen Pika
I LEXO KUPTONI 6,0
së pari HIQ 0.5
2 LEHTË 0.5
3 A 0.5
4 LEHTË 0.5
5 HIQ 0.5
6 I VJETËR 0.5
7 A 0.5
8 LEHTË 0.5
9 – Identifikoni mjetin retorik të përdorur në strofë:

+ Krahaso: Fruta të reja si një sfidë

+ Personifikimi: Sfidë

+ Metafora: Qindra lloje armiqsh të thellë – vetëm pushtues

– Efekti: Krimbat e rinj nuk kanë frikë nga asnjë grabitqar, thjesht vazhdoni të bëhen të lëngshëm. I tillë është vitaliteti i tij i fuqishëm magjik. Kështu, autori na lejon të kuptojmë një të vërtetë të madhe: asnjë insekt, asnjë armik nuk mund të shkatërrojë ose pushtojë jetën. Të gjitha bombardimet dhe bombardimet përfundimisht do të dështojnë, të paaftë për të shkatërruar jetën e madhe të popullit vietnamez.

1.0

dhjetë – Studentët mund të deklarojnë mesazhin që autori dëshiron t’u dërgojë lexuesve:

Përmes imazhit të një krokodili të ri, poeti dëshiron të edukojë një dashuri të pasionuar për natyrën, të zbulojë misteret e natyrës përreth dhe krenarinë për jetën kombëtare.

1.0
II SHKRUAJ 4,0
a. Siguroni strukturën shprehëse të shkrimit:

Hapni artikullin duke thënë se objekti shprehës është një anëtar i familjes dhe përshtypja e parë e atij personi. Trupi i artikullit përshkruan veçoritë e jashtëzakonshme që e bëjnë atë të afërm të më lërë një përshtypje të thellë. Shprehni ndjenjat dhe mendimet tuaja ndaj atij personi të dashur. Fundi i artikullit pohon ndjenjat dhe mendimet e mia për atë të afërm.

0.25
b. Përcaktimi i saktë kërkesat e temës.

Ndjenjat për një të dashur.

0.25
c. Mendime për të dashurit.

* Prezantoni të afërmit dhe ndjenjat me atë person.

* Shprehje për të afërmit:

– Pamje e jashtëzakonshme.

– Roli i të afërmve dhe marrëdhëniet me njerëzit përreth.

* Kujtimi më i paharrueshëm mes jush dhe të dashurit tuaj, shprehja e atij personi.

* Dashuria ime për të afërmit.

2.5
– Shprehja e rolit të personit për ju.
d. Drejtshkrimi, gramatika

Siguroni standardet e drejtshkrimit dhe gramatikës vietnameze.

0.5
e. E ndritshme të krijojë: Kompozim koherent, emocione të sinqerta, duke shprehur mendime të thella për objektet shprehëse. 0.5
Tham Khảo Thêm:  Đề thi giữa học kì 1 Mĩ thuật 3 năm 2023

3. Matrica e pyetjeve të provimit të semestrit të parë Literatura 7:

Niveli

Fusha

përmbajtja

Dije

Kuptimi

Manipuloni

Përdorimi i lartë

total

I. Lexim të kuptuarit Kriteret për përzgjedhjen e materialeve: paragrafi/teksti – Karakteristikat e tekstit – fragmenti (mënyra e shprehjes / tregimtari / personazhi)

– Fjalët dhe strukturat e fjalëve (marrëdhëniet e fjalëve, përemrat, fjalët e përbëra, fjalët e përbëra)

Teksti (Përmbajtja e fragmentit/karakteristikat)

Shprehni mendimet/ndjenjat personale për çështjen (nga fragmenti).
– Numri i fjalive

– Rezultati

– Raport

së pari

3.0

30%

së pari

1.0

dhjetë%

së pari

1.0

dhjetë %

3

5.0

50%

II. Shkrimi

Shkruani ese shprehëse
– Numri i fjalive

– Rezultati

– Raport

së pari

5.0

50%

së pari

5.0

50%

Numri total i fjalive

Rezultati

Raport

së pari

3.0

30%

së pari

1.0

dhjetë%

së pari

1.0

dhjetë%

së pari

5.0

50%

4

10.0

100%

Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Đề thi học kì 1 Ngữ văn 7 năm học 2023 . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

STT đi nghĩa vụ quân sự hay nhất, hài hước nhất, ý nghĩa nhất

Sắp đến ngày lên đường nhập ngũ, các bạn trẻ không khỏi háo hức chia sẻ cảm xúc lên mạng xã hội. Dưới đây là bài viết…

Mẫu biên bản kiểm tra cơ sở vật chất trường mầm non

Mẫu biên bản kiểm tra cơ sở mầm non là văn bản ghi lại kết quả kiểm tra, đánh giá tình trạng, chất lượng của trang thiết…

Kế hoạch bài dạy minh họa mô đun 4 Tự nhiên xã hội Tiểu học

Dưới đây là bài soạn giáo án tham khảo Giáo án Mô đun Tự nhiên và Xã hội 4 cấp Tiểu học. Trong bài viết này tôi…

Phân tích nghệ thuật lập luận của bản Tuyên ngôn độc lập

Tuyên ngôn Độc lập của Hồ Chí Minh (diễn văn ngày 2 tháng 9 năm 1945) là một văn kiện chính trị, lịch sử quan trọng của…

Lý Thường Kiệt là ai? Lý Thường Kiệt đánh quân Tống thế nào?

Bạn có biết Lý Thường Kiệt là ai không? Bạn đã đánh quân Tống như thế nào? Nếu bạn chưa hiểu rõ về ông cũng như những…

Tổng hợp những câu nói hay trong Kinh Thánh (Anh

Hầu hết mọi người đều biết về Kinh Thánh nhưng chưa hiểu rõ về Kinh Thánh hay có những hiểu nhầm, tư tưởng, định kiến về Kinh…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *