Đề thi học kì 2 môn Lịch sử và Địa lý lớp 5 có đáp án 2023

Historia dhe Gjeografia Klasa 5 ka një rol të rëndësishëm për t’i ndihmuar studentët të kenë njohuri bazë për historinë dhe gjeografinë e Vietnamit dhe të botës. Këtu është një artikull rreth: Historia dhe Gjeografia e klasës 5 Provimi i semestrit të dytë me përgjigje 2023.

1. Planprogrami për provimin e semestrit të dytë të Histori-Gjeografisë klasa 5 me përgjigje 2023:

Programi mësimor i historisë:

I. Ndërtimi i socializmit në veri dhe lufta për ribashkimin kombëtar (1954-1975)

– Pasqyrë e situatës politike, ekonomike dhe sociale të Vietnamit të Veriut pas luftës së Indokinës (1945-1954).

– Krijimi i Republikës Demokratike të Vietnamit, procesi i ndërtimit të socializmit në veri.

– Fushata Dien Bien Phu dhe Marrëveshja e Gjenevës (1954).

– Përpjekjet për bashkimin e vendit gjatë epokës antiamerikane (1954-1975).

II. Ndërtimi i socializmit në të gjithë vendin (nga 1975 e deri më sot)

– Një pasqyrë e situatës politike, ekonomike dhe sociale të Vietnamit pas periudhës së rezistencës kundër SHBA-së për shpëtim kombëtar.

– Politikat dhe masat për ndërtimin e socializmit në të gjithë vendin.

– Arritjet në ndërtimin e socializmit në Vietnam, si dhe sfidat dhe vështirësitë që po përballen.

Programi i Gjeografisë:

Karakteristikat natyrore të kontinenteve të botës.

– Azia: topografia, klima, burimet dhe gjeografia ekonomike.

– Evropa: topografia, klima, burimet dhe gjeografia ekonomike.

– Amerika: topografia, klima, burimet dhe gjeografia ekonomike.

– Afrika: topografia, klima, burimet dhe gjeografia ekonomike.

– Australia: topografia, klima, burimet dhe gjeografia ekonomike.

Karakteristikat natyrore të oqeaneve të botës.

I. Shpërndarja e oqeaneve në Tokë

– Koncepti i oqeaneve dhe shpërndarja e oqeaneve në Tokë.

– Oqeani Arktik.

– Oqeani Jugor.

– Oqeani Indian.

– Oqeani Paqësor.

– Oqeani Atlantik.

II. Karakteristikat natyrore të oqeaneve të botës

– Uji i detit dhe kripësia e ujit të detit.

– Baticë.

– Llojet e florës dhe faunës në oqean.

– Karakteristikat e klimës dhe motit në oqean.

– Veçoritë topografike të oqeanit.

III. Ndikimet njerëzore në oqean

– Ndotja e oqeanit.

– Zhvillimi i industrisë së peshkimit.

– Shkatërrimi i shkëmbinjve koralorë dhe specieve detare.

– Rritja e temperaturave të oqeanit për shkak të ndryshimeve klimatike.

Shiko me shume: Provimi i semestrit të dytë të shkencave të klasës 5 me përgjigjet më të fundit 2023

2. Provimi i semestrit të dytë të klasës 5 të historisë dhe gjeografisë, 2023:

2.1. Seksioni i historisë:

Pyetja 1: (M1-1 pikë) Shkruani shkronjën T para idesë së saktë, shkronjën S para idesë së gabuar në kuti.

A. Më 4 prill 1994 filloi zyrtarisht ndërtimi i Hidrocentralit Hoa Binh.

B. Komiteti Qendror i Partisë vendosi të hapte rrugën Truong Son për të plotësuar nevojën për ndihmë në Jug.

C. Më 6 nëntor 1979, në Paris (Francë), u krye ceremonia e nënshkrimit të një marrëveshjeje për përfundimin e luftës, rivendosjen e paqes në Vietnam dhe kërkesën që imperialistët amerikanë të detyroheshin të tërhiqnin trupat e tyre në shtëpi.

D. Në sesionin e gjashtë në Hanoi më 1976, Asambleja Kombëtare e Vietnamit vendosi ta emërtojë vendin Republika Socialiste e Vietnamit; Flamuri kombëtar është një flamur i kuq me një yll të verdhë dhe himni kombëtar është kënga Tien Quan ca.

Vargu 2: (M1- 1 pikë) Rretho shkronjën përpara përgjigjes së saktë:

Ngjarja historike i dha fund luftës së rezistencës kundër francezëve dhe rivendosi paqen në veri
Vietnami është:

A. Fitorja mbi Viet Bac Vjeshtë-Dimër 1947.

B. Fitorja në kufirin vjeshtë-dimër 1950.

C. Ofensiva e përgjithshme dhe kryengritja pranverore në 1975

D. Fitorja historike e Dien Bien Phu 1954.

Tham Khảo Thêm:  Bài thu hoạch bồi dưỡng thường xuyên Tiểu học Module 24

Pyetja 3: (M2- 1 pikë) Përputhni afatet kohore me ngjarjet historike përkatëse në
tabela më poshtë

Koha Ngjarje tipike historike
1. Natën e 30-të të ofensivës së Tet, 1968 a. Trupat tona çliruan Saigon, duke i dhënë fund Fushatës historike Ho Chi Minh. Vendi është i bashkuar dhe i pavarur
2. 25 prill 1976 b. Zgjedhjet e përgjithshme për Asamblenë e Përgjithshme mbahen në të gjithë vendin.
3. 30 prill 1975 c. Ofensivë e përgjithshme dhe kryengritje në Vietnamin e Jugut.

Pyetja 4:(M3 – 1 pikë) Rretho shkronjën përpara përgjigjeve të sakta:

Roli i hidrocentralit Hoa Binh për ndërtimin kombëtar është:

A. Parandalohet shpyllëzimi pa kriter.

B. Furnizimi me energji elektrike për të gjithë vendin, duke i shërbyer prodhimit dhe jetës së njerëzve.

C. Parandalimi dhe kufizimi i përmbytjeve për Deltën Veriore.

D. Furnizimi me ujë për të luftuar thatësirën në krahinat e Malësisë Qendrore

Pyetja 5:(M3- 1 pikë) Pse fitorja e ushtrisë dhe popullit në Hanoi dhe qytete të tjera të Veriut gjatë 12 ditëve dhe netëve të fundit të vitit 1972 është fitorja e “Dien Bien Phu” në ajër?

2.2. Seksioni gjeografik:

pyetja 1: (M1- 1 pikë) Rretho shkronjën përpara përgjigjes së saktë:

Azia ka të gjitha zonat klimatike nga tropikale, e butë në subtropikale sepse:

A. Azia ndodhet në hemisferën veriore.

B. Azia shtrihet nga afër Polit të Veriut deri në ekuator.

C. Azia ka sipërfaqen më të madhe të kontinenteve.

D. Azia shtrihet nga perëndimi në lindje.

Vargu 2: (Pikë M1-1) Plotëso vendin bosh me shkronjën T para fjalisë së saktë, shkronjën S përpara fjalisë së gabuar.

A. Antarktida është një kontinent i pabanuar.

B. Fushat në Evropë shtrihen nga perëndimi në lindje.

C. Popullsia evropiane është e racës së verdhë.

D. Pylli i Amazonës konsiderohet mushkëria e gjelbër e Tokës.

Pyetja 3: (M2 -1 pikë) Plotësoni vendet bosh me fjalë të përshtatshme për të plotësuar informacionin

Kontinenti i Australisë ka një klimë…, bimë dhe kafshë…
Australia është vendi me ekonominë më të madhe në Oqeani. Antarktida është
kontinenti … në botë jetojnë shumë pak njerëz.

Pyetja 4: (M3 – 1 pikë) Cilat janë kushtet e favorshme që Azia Juglindore të prodhojë shumë oriz?

Pyetja 5: (M4 -1 pikë) Emërtoni 2 shtete ose qytete në Azi që njihni. Ju lutemi prezantoni diçka për një vend ose qytet.

Përgjigjet për provimin e semestrit të dytë në 2023:

Pyetja 1: (M1-1 pikë) Shkruani shkronjën T para idesë së saktë, shkronjën S para idesë së gabuar në kuti.

A. Më 4 prill 1994 filloi zyrtarisht ndërtimi i Hidrocentralit Hoa Binh. D

B. Komiteti Qendror i Partisë vendosi të hapte rrugën Truong Son për të plotësuar nevojën për ndihmë në Jug. D

C. Më 6 nëntor 1979, në Paris (Francë), u krye ceremonia e nënshkrimit të një marrëveshjeje për përfundimin e luftës, rivendosjen e paqes në Vietnam dhe kërkesën që imperialistët amerikanë të detyroheshin të tërhiqnin trupat e tyre në shtëpi. S

D. Në sesionin e gjashtë në Hanoi më 1976, Asambleja Kombëtare e Vietnamit vendosi ta emërtojë vendin Republika Socialiste e Vietnamit; Flamuri kombëtar është një flamur i kuq me një yll të verdhë dhe himni kombëtar është kënga Tien Quan ca. D

Vargu 2: (M1- 1 pikë) Rretho shkronjën përpara përgjigjes së saktë:

Ngjarjet historike që i dhanë fund luftës së rezistencës kundër francezëve dhe rivendosën paqen në Vietnamin e Veriut ishin:

Zgjidhni D. Fitorja historike e Dien Bien Phu 1954.

Pyetja 3: (M2- 1 pikë) Përputhni afatet kohore me ngjarjet historike përkatëse në
tabela më poshtë

1 C

2. b

3. a

Pyetja 4: (M3 – 1 pikë) Rretho shkronjën përpara përgjigjeve të sakta:

Roli i hidrocentralit Hoa Binh për ndërtimin kombëtar është:

B. Furnizimi me energji elektrike për të gjithë vendin, duke i shërbyer prodhimit dhe jetës së njerëzve.

C. Parandalimi dhe kufizimi i përmbytjeve për Deltën Veriore.

Pyetja 5:(M3- 1 pikë)

– Fitorja e ushtrisë dhe popullit të Hanoit dhe qyteteve të tjera në veri në 12 ditët dhe netët e fundit në vitin 1972 quhet fitorja e “Dien Bien Phu në ajër” sepse ka karakteristika të ngjashme me betejën e Dien Bien Phu. në vitin 1972. 1954. Në të dyja betejat, ushtria vietnameze u përball me një forcë më të madhe ushtarake me pajisje më moderne. Ndërsa Dien Bien Phu në terren shënoi fundin e Luftës së Indokinës, fitorja ajrore i dha fund fazës më të rëndë të Luftës së Vietnamit.

– Gjatë 12 ditëve dhe netëve, ushtria amerikane kreu sulme ajrore, në të cilat u rrëzuan 34 B-52, shumë prej tyre ranë në qiell mbi Hanoi. Kjo është disfata më e rëndë në historinë e Forcave Ajrore Amerikane dhe fitorja më e lavdishme në luftën për të mbrojtur veriun e ushtrisë dhe popullit tonë.

– Për shkak të shtatit të saj të rëndësishëm, kjo fitore u quajt beteja e “Dien Bien Phu në ajër”. Ajo ka demonstruar forcën dhe trimërinë e ushtrisë dhe popullit vietnamez në përballjen me një forcë më të fortë ushtarake me pajisje më moderne. Kjo fitore i dha fund fazës më të ashpër të Luftës së Vietnamit dhe luajti një rol të rëndësishëm në arritjen e një armëpushimi midis dy palëve.

Seksioni i gjeografisë

pyetja 1: (M1- 1 pikë) Rretho shkronjën përpara përgjigjes së saktë:

Azia ka të gjitha zonat klimatike nga tropikale, e butë në subtropikale sepse:

B. Azia shtrihet nga afër Polit të Veriut deri në ekuator.

Vargu 2: (Pikë M1-1) Plotëso vendin bosh me shkronjën T para fjalisë së saktë, shkronjën S përpara fjalisë së gabuar.

A. Antarktida është një kontinent i pabanuar. D

B. Fushat në Evropë shtrihen nga perëndimi në lindje. S

C. Popullsia evropiane është e racës së verdhë. S

D. Pylli i Amazonës konsiderohet mushkëria e gjelbër e Tokës. D

Pyetja 3: (M2 -1 pikë) Plotësoni vendet bosh me fjalë të përshtatshme për të plotësuar informacionin

Pyetja 4: (M3 – 1 pikë) Cilat janë kushtet e favorshme që Azia Juglindore të prodhojë shumë oriz?

– Azia Juglindore është një nga rajonet më të mëdha të prodhimit të orizit në botë, ku Vietnami, Tajlanda, Kamboxhia, Laosi, Mianmari, Indonezia dhe Filipinet janë vendet kryesore në prodhimin e orizit. Për të prodhuar një sasi kaq të madhe orizi, rajoni ka disa kushte jashtëzakonisht të favorshme.

– Para së gjithash, Azia Juglindore ka shumë fusha të mëdha, tokë pjellore, aluvione të cilësisë së lartë dhe një klimë të ngrohtë e të lagësht gjatë gjithë vitit. Kjo e bën zonën të favorshme për prodhimin bujqësor, veçanërisht për kultivimin e orizit.

– Për më tepër, Azia Juglindore kufizohet nga deti, dhe për këtë arsye është e ndikuar shumë nga deti, duke përfshirë shirat e musonit dhe një klimë të lagësht. Këto ndikime sigurojnë ujë për rritjen e të lashtave dhe ndihmojnë orizin të rritet më mirë.

– Azia Juglindore gjithashtu ka shumë lumenj të mëdhenj që rrjedhin, duke siguruar ujë për të ujitur orizin dhe për të ndihmuar në ruajtjen e lagështirës së tokës. Me këtë gjendje të favorshme gjeografike, rajoni mund të prodhojë një sasi të madhe orizi për të furnizuar tregjet e brendshme dhe për të eksportuar në botë.

Përveç kësaj, Azia Juglindore ka gjithashtu një qytetërim të lagësht të orizit, me teknika kultivimi dhe kujdesi për të korrat e transmetuara brez pas brezi. Kjo u jep njerëzve në zonë njohuritë dhe përvojën e nevojshme për të prodhuar oriz me cilësi të lartë.

– Së fundi, Azia Juglindore ka gjithashtu një burim të bollshëm të punës dhe punës. Me një fuqi të madhe punëtore, prodhimi i orizit është bërë një sektor i rëndësishëm ekonomik i rajonit, duke siguruar të ardhura për miliona njerëz. Të gjitha këto kushte së bashku kanë krijuar një zonë të madhe dhe të suksesshme të prodhimit të orizit në rajon dhe në botë.

Pyetja 5: (M4 -1 pikë) Emërtoni 2 shtete ose qytete në Azi që njihni. Ju lutemi prezantoni diçka për një vend ose qytet.

Dy qytetet janë Seuli (Korea) dhe Tokio (Japoni).

Tokio është kryeqyteti dhe qyteti më i populluar i Japonisë. Me më shumë se 13 milionë banorë, është një qendër kulturore, ekonomike, industriale, arsimore dhe shkencore dhe teknologjike e Azisë Lindore. Tokio ka një ekonomi të zhvilluar dhe është shtëpia e shumë korporatave dhe kompanive globale si Toyota, Sony, Honda, Mitsubishi dhe Panasonic. Qyteti ka shumë atraksione turistike si Tokyo Skytree, Asakusa Shrine, Yoyogi Park dhe Meiji Shrine. Tokio është gjithashtu i njohur për kuzhinën e tij të larmishme dhe të pasur, nga sushi dhe ramen te ushqimet tradicionale të rrugës si takoyaki dhe okonomiyaki.

Shiko me shume: Provimi i semestrit të dytë të anglishtes së klasës 5 me përgjigjet më të fundit 2023

3. Pyetjet e Matricës së provimit të semestrit të 2-të të Histori-Gjeografisë klasës 5 me përgjigje të vitit 2023:

Matrica e pyetjeve të provimit të semestrit të dytë të klasës së 5-të Histori – Gjeografi

Qarku i njohurive dhe aftësive Numri i fjalive dhe numri i pikëve Niveli 1 Niveli 2 Niveli 3 Niveli 4 Total
TNKQ TL TNKQ TL TN

KQ

TL TN

KQ

TL TN

KQ

TL
1. Ndërtimi i socializmit në veri dhe lufta për ribashkimin kombëtar (1954-1975) Numri i fjalive së pari së pari 2 2 2
Numri i fjalisë së pari 2

Italia 1,2

3.4
Rezultati 1.5 1.0 2.0 2.5 2.0
2. Ndërtimi i socializmit në të gjithë vendin (nga 1975 e deri më sot) Numri i fjalive
Numri i fjalisë 2

Itali 3

Rezultati 0.5 0.5
1. Karakteristikat natyrore të kontinenteve të botës.

Numri i fjalive

së pari së pari së pari së pari

2

2

Numri i fjalisë 5a,b,d 6 7 8
Rezultati 1.5 1.0 1.0 1.0 2.5 2.0
2. Karakteristikat natyrore të oqeaneve të botës. Numri i fjalive
Numri i fjalisë 1 C
Rezultati 0.5 0.5
Total Numri i fjalive 2 2 3 së pari 4 4
Rezultati 3.0 3.0 3.0 1.0 6.0

4.0Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Đề thi học kì 2 môn Lịch sử và Địa lý lớp 5 có đáp án 2023 . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Những câu chửi văn minh nhưng thấm thía và đầy sâu cay

Trong xã hội này, có rất nhiều người tự xưng là “bạn bè”, nhưng thực chất họ chỉ ăn lấy miệng mà chẳng đóng góp được gì….

Mẫu bìa sáng kiến kinh nghiệm và hướng dẫn cách trình bày

Để bài viết thí nghiệm được hoàn hảo, ngoài việc có đề tài mới sáng tạo, nội dung hay, trình bày logic, khoa học thì còn cần…

Lời dẫn chương trình văn nghệ lễ hội truyền thống của làng

Hội làng là mô hình thu nhỏ bộ mặt làng xã người Việt; là sự kết tinh từ tâm hồn, trí tuệ đến bản lĩnh, nhân cách…

Bài thu hoạch BDTX Giáo viên mầm non theo Thông tư 12

Ngày 26/08/2019, Bộ Giáo dục và Đào tạo đã ra Thông tư 12/2019/TT-BGDĐT về việc ban hành Chương trình bồi dưỡng thường xuyên giáo viên mầm non….

Nghị luận thuyết phục từ bỏ thói quen lạm dụng kháng sinh

Có thể nói thói quen lạm dụng thuốc kháng sinh là một vấn đề vô cùng nghiêm trọng mà chúng ta cần phải quan tâm. Thuốc kháng…

Nhị thức là gì? Nhị thức bậc nhất là gì? Lý thuyết và bài tập?

Nhị thức bậc nhất là tài liệu vô cùng hữu ích giúp bạn đọc tiết kiệm thời gian và công sức. Dưới đây là các chi tiết…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *