Phân tích bài thơ Sóng của Xuân Quỳnh chọn lọc siêu hay

Le të mësojmë për analizën e Xuan Quynh për Valët për të kuptuar më mirë zemrën e një gruaje kur është e dashuruar, në mënyrë që ajo të mund të shohë bukurinë e shpirtit të një gruaje.

1. Analiza e Valës së Xuan Quynh është më e mira:

Xuan Quynh është një nga fytyrat tipike të brezit të ri të fëmijëve në epokën antiamerikane. Poezia e poetit hyn lehtësisht në zemrat e njerëzve me bukurinë e saj të thjeshtë por të dashur. Në të cilën “Vala” është poema e shquar e jetës poetike të Xuan Quynh.

Në poemë, ka dy imazhe qendrore, valët dhe fëmijët. Valët janë para së gjithash një fenomen natyror, por ky imazh ka jo vetëm kuptim real, por edhe simbolik. Nuk ka vetëm dallgë në det, por edhe në det ka valë dashurie që hapin zemrat e grave. Autori merr hua valë për të shprehur ndjenjat në zemrën e një vajze të dashuruar. Imazhi i “em” është mishërimi i egos së Xuan Quynh. Këngëtarja hapi zemrën në faqet e poezisë, duke shprehur ndjenjat dhe mendimet e saj në dashuri. Vala dhe unë të dy ekzistojmë krah për krah, duke pasqyruar njëri-tjetrin dhe ndonjëherë duke u shkrirë në një.

Poema “E fortë dhe e butë…Kur biem në dashuri”. Këto janë vargjet e para të poezisë “Valët” ku poeti përshkruan imazhin e dallgëve dhe imazhet e fëmijëve për të shprehur zemrën e poetit. Dy rreshtat e parë të poezisë tregojnë gjendjet e kundërta emocionale të dallgëve: herë përplasen dhunshëm kundër bregut, herë të tjera rrjedhin ngadalë dhe butësisht. Këto janë edhe ndjenjat e një vajze kur bie në dashuri. Në dashuri, ndonjëherë një vajzë është e pasionuar dhe e pasionuar, por ndonjëherë është e ndrojtur dhe e rezervuar. Këto shtete janë të kundërta me njëra-tjetrën, por janë të bashkuara me njëra-tjetrën. Dy vargjet e mësipërme kontrastojnë për të krijuar një strukturë të ekuilibruar, harmonike që nxjerr në pah natyrën e larmishme dhe të qëndrueshme të valëve. Autori vendos në fund të vargut mbiemrat “i butë”, “i qetë”, sepse kjo është vala e gjinisë femërore.

“Lumi nuk më kupton / Vala gjen rrugën deri në fund”

Personifikimi i dha jetë valës për ta bërë atë njerëzore. Valët nuk pranojnë kufij të ngushtë, kur nuk i kuptojnë valët, kur nuk gjejnë harmoni, valët kërkojnë oqeanin e gjerë. Në dashuri, femrat gjithashtu nuk pranojnë gjëra të parëndësishme dhe të ngushta, por shpesh synojnë gjëra të mëdha dhe të mëdha, shpesh duan të arrijnë aspirata të pakufishme.

Në vargun tjetër, autori përdor ligjin e valëve për të folur për ligjin e dashurisë. “O valë plakë… në gjoksin e ri”. Valë që mbështjellin bregun nga kohra të lashta e deri tani dhe përgjithmonë. Ky është ligji i pandryshueshëm i natyrës. Dashuria, gjithashtu, para, tani dhe përgjithmonë pas, ende ngjall dëshirën për shërim dhe emocion. Për sa kohë që ka njerëz në botë, dashuria do të ekzistojë si një dhuratë e mrekullueshme që Zoti i dhuron njerëzimit.

Personazhi lirik qëndron përballë detit me mendime të thella:

“Përballë të gjitha dallgëve dhe dallgëve

Nga vjen vala?”

Vajza mendon për veten, mendon për të dashurin e saj dhe gjithashtu mendon për valët. Personazhi lirik kërkon të shpjegojë origjinën e valëve si dhe origjinën e dashurisë

“Ju” nuk keni pse të gjurmoni origjinën e valëve dhe as origjinën e dashurisë. Dashuria magjike, aq misterioze sa bota natyrore. Këto janë dridhjet e zemrës që ka raste kur arsyeja nuk mund të ndërhyjë dhe as t’i shpjegojë. Dashuria është gjithmonë një pyetje, një mister që vështirë të gjesh një përgjigje të qartë. Autorit i është dashur të pranojë gjithashtu se “as unë nuk e di. Kur do të dashurohemi?” Është e panjohura ajo që është prova e një dashurie të vërtetë, pasionante, të patrembur, një gruaje që ndjek vetëm drejtimin e shpirtit të saj.

Tham Khảo Thêm:  Tổng hợp đề xuất mức chất lượng Đảng viên của các chủ thể

Poema e mësipërme ka përshkruar gjallërisht imazhin e valëve dhe juve. Përmes imazhit të valëve, autori dëshiron të shprehë ligjin e përjetshëm të dashurisë. Vargu i mësipërm është paraqitur me shumë sukses me një varg 5 rreshtash. Vargjet me pesë fjalë ndjekin njëra-tjetrën si valë të pafundme, që rrjedhin në mes të oqeanit.

Shiko me shume: Kënga hapëse nga Xuan Quynh (direkt, indirekt, i zgjeruar)

2. Analiza e valëve të Xuan Quynh është shumë e lezetshme:

Ne i kemi njohur poezitë e nxituara dhe të nxituara të dashurisë së mbretit të poezive të dashurisë Xuan Dieu: “Puthni njëri-tjetrin përgjithmonë/ Përgjithmonë/ Derisa qielli dhe toka të zhduken”. Por është gjithashtu e pamundur të mos përmendet një Xuan Quynh me një dashuri të butë, por të thellë, me ankth të një vajze. Ajo dashuri është shprehur plotësisht dhe plotësisht në këngën: “Valë”.

Poezia e shtypur në librin “Lule përgjatë llogoreve” është shkruar nga ajo teksa qëndronte përballë detit Diem Dien. Në këtë kohë, Xuan Quynh është 25 vjeç dhe sapo ka përjetuar një pushim në dashuri. Gratë e kësaj moshe kanë mendime shumë të pjekura për dashurinë. Nga ana tjetër, përveç vetes normale, mund të shihet edhe një ndjenjë “unë”. Autori gjithashtu nuk e vendos dashurinë në një marrëdhënie emocionale të njëanshme, por dëshirën për dashuri e shpreh si nevojë për vetëdije dhe zbulim.

Në fillim të poezisë është një imazh i valëzuar me gjendje të kundërta ankthi si zemra e një gruaje kur është e dashuruar. Xuan Quynh ndërpret 2/3 e vargut dhe në të njëjtën kohë me rrotullimin e akrepave të orës, sheh të kundërtën në gjendjen e valës, që është edhe gjendja e saj, me lidhëzën “dhe” pohore. Edhe pse janë emocione të kundërta, ato ekzistojnë gjithmonë paralelisht me njëra-tjetrën, jo kundërshtuese, por të ndërthurura, lëvizëse dhe ndryshojnë. Këto janë emocione të ndërlikuara në shpirtin e një vajze të dashuruar.

Zemra e një gruaje kur është e dashuruar është ta dojë me gjithë zemër, por edhe me vendosmëri:

Lumi nuk më kupton

Valët gjejnë oqeanin

Ky është me të vërtetë një vendim shumë i guximshëm dhe drastik i vajzës. Ndryshe nga vajza e shoqërisë së vjetër që ishte gjithmonë e ndrojtur, e ndrojtur dhe nuk guxonte të vendoste jetën e saj. Dhe vajza mori iniciativën për të gjetur përgjigjen, për të gjetur lumturinë.

Dëshira për t’u dashuruar është një dëshirë e përjetshme, veçanërisht në rini. Xuan Dieu dikur shkroi se: “Është e mundur të jetosh pa dashur / Të mos kujtosh dhe të mos duash një person”. Dashuria është një nevojë e pazëvendësueshme e njerëzve dhe vajza në poezi po ashtu, nostalgjia në gjoksin e njomë është gjithmonë duke qarë dhe djegur. Fjalët “ditë të vjetra”, “pas ditësh” pohojnë qëndrueshmërinë e përjetshme të valëve, si dhe qëndrueshmërinë dhe pavdekësinë e dashurisë:

“Mall për dashuri”

Rimëkëmbja në gjoksin e një fëmije”

Në çdo problem të jetës, njerëzit kanë gjithmonë nevojën për t’i deshifruar dhe shpjeguar dhe dashuria nuk bën përjashtim: “Përballë të gjitha dallgëve/…/ Kur u dashurova”. Ka një kontrast shumë të mprehtë midis saj dhe valëve të panumërta, ajo është e vogël, e brishtë, e kufizuar para se pakufi, pafundësia e universit të ketë ngjallur në zemrën e saj mendime dhe shqetësime për vajzën që është Dashuria. Fraza “Unë mendoj” përsëritet dy herë, duke theksuar nevojën për të zbuluar dhe shpjeguar. Është e vërtetë që dashuria nuk mund të matet, pikërisht çdo sekondë të çdo minute, dashuria është si një dush i papritur që na bën të habitur dhe të lumtur. Dy pyetjet e personazhit lirik ndërthuren dhe ndërthuren, duken sikur shkrihen në një. Nëse origjina e jetës mund të shpjegohet, origjina e dashurisë nuk mund të shpjegohet. Është një gjë e çuditshme, misterioze, ky është edhe faktori që krijon tërheqjen për dashuri.

Tham Khảo Thêm:  Thuyết minh về tác giả tác phẩm Hoàng Lê nhất thống chí

Dallgët ndonjëherë janë të qeta, ndonjëherë të valëzuara, si dhe nivelet emocionale në dashuri: Vala në fund. Nostalgjia është emocioni kryesor i kësaj poezie, lidhet me hapësirën “nën humnerë”, “mbi ujë”, me “bregun”; Përfshin të gjithë periudhën e “lëkundjes pa gjumë”, pushtimit të shpirtit njerëzor, edhe në të pavetëdijshmen “Më mungon zemra / Edhe në ëndrra jam zgjuar”. Një fjalë “kujto” përshkruan plotësisht dashurinë që kam për ty. Në të njëjtën kohë, kjo është e vetmja strofë në poezi deri në 6 fjali, ndaj ka kontribuar në shprehjen e nostalgjisë në dashuri.

Nostalgjia dhe ankthi shkojnë dorë për dore me besnikërinë dhe ironinë në dashurinë e një personazhi lirik: “Edhe pse Veriu/…/ Për ty nga njëra anë”. Veriu dhe Jugu janë dy vende mijëra kilometra larg njëri-tjetrit, duke përdorur këta dy emra për të përshkruar distancën, distancën. Sidomos në përdorimin e fjalës Jug dhe Veri, duket se i referohet distancës, konfuzionit dhe ndryshimit të jetës. Por e kundërta e asaj konstante është konstanta “Ku mendoj / Për ty në një drejtim”. Është një shprehje e besnikërisë dhe besnikërisë.

“Atje në oqean

Ato njëqind mijë valë

Cili nuk del në breg?

Pavarësisht të gjitha pengesave”

Në strofë, Xuan Quynh zbaton me shumë kreativitet këtu metaforën “valë – breg”, e cila përdoret shumë e re, megjithëse është përmendur shumë herë në këngët dhe poezitë e vjetra popullore. Nëse në këngët popullore valët / varkat / varkat janë metafora për një burrë, atëherë bregu / skeli është një metaforë për një vajzë. Këtu, “vala” është imazhi i një vajze, “bregu” është një ribashkim i lumtur. Kështu, në strofë nuk shohim vetëm bukurinë e një dashurie intensive dhe besnike, por edhe iniciativën e fortë të vajzës së dashuruar.

Duke braktisur skllavërinë, Xuan Quynh i vogël lëviz drejt diçkaje më të madhe dhe më të bukur, që është dëshira për t’i kushtuar dhe përjetësuar dashurinë. Strofa e tetë është edhe një reflektim mbi hapësirën dhe kohën, por njëkohësisht shpreh ndjenjat në dashuri dhe dëshirën për t’u tretur dhe përkushtuar plotësisht në dashuri.

Poema krijon një imazh unik të valëzuar, të pasur me kuptim simbolik. E kombinuar me strukturën paralele midis “valës” dhe “em” kur ndërthuren, të përziera në një, të ndarë, të pavarur për të parë, ndjerë dhe reflektuar njëri-tjetrin. Pentagrami ritmik, gjuha delikate dhe emocionale kanë kontribuar në suksesin e punës.

Me imazhin e valëve, poeti ka portretizuar me sukses shpirtin e një gruaje të dashuruar, komplekse, por edhe shumë bukuroshe. Është tradicionale dhe moderne në të njëjtën kohë.

Shiko me shume: Analiza e imazhit të valës në poezinë më të mirë Vala

3. Analiza e Valës së Xuan Quynh mori rezultatin më të lartë:

Xuan Quynh është një nga fytyrat më të ndritura të brezit të ri në epokën antiamerikane. Poezia e poetes femër hyn lehtësisht në zemrën e lexuesit me një bukuri të thjeshtë por të dashur, që mbart emocionet e një gruaje të dashuruar. Në të cilën “Vala” është poema e shquar e poezisë së Xuan Quynh. Sidomos vargjet e para të poezisë: “E ashpër dhe e butë… Kur do të dashurohemi”.

Tham Khảo Thêm:  Đề thi giữa học kì 2 Lịch sử 12 năm 2023

Imazhi i valëve është bërë imazhi qendror i poemës. Në fillim autori shkruan:

“E dhunshme dhe e butë

E zhurmshme dhe e heshtur”

Në dy vargjet e mësipërme, autori ka vënë në dukje gjendjet e kundërta të valëve: herë të forta, herë të egra, herë rrëshqitëse. Në fund të fundit, zemra e një gruaje është gjithashtu shumë e ndjeshme, ato janë të forta, por edhe shumë të dobëta dhe gjithmonë duan të jenë të mbrojtura dhe të mbrojtura.

“Lumi nuk më kupton

Valët gjejnë oqeanin”

Personifikimi i dha jetë valës për ta bërë atë njerëzore. Valët nuk e pranojnë kufirin e robërisë, kur nuk i kuptojnë dallgët, kur nuk gjejnë dot harmoninë, shtrijnë dorën për të gjetur oqeanin e paanë. Ashtu si në dashuri edhe femrat nuk pranojnë gjëra të parëndësishme dhe të ngushta, por synojnë gjithmonë gjëra të mëdha dhe të mëdha.

Në strofën tjetër, autori shkruan:

“Oh vala e vjetër…

Rimëkëmbja në gjoksin e një fëmije.”

Dallgët e kanë goditur bregun që nga kohra të lashta, deri tani dhe përgjithmonë. Ky është ligji i pandryshueshëm i natyrës. Në dashuri ka edhe një ngjashmëri kur dashuria, malli qëndron gjithmonë përpara, sot dhe përgjithmonë. Për sa kohë që ekzistojnë njerëzit, dashuria është si një dhuratë e mrekullueshme që Perëndia i jep njerëzimit. Dëshira për dashuri është dëshira e përjetshme e njerëzve, veçanërisht e të rinjve.

Personazhi lirik qëndron përballë detit me mendime të thella:

“Përballë të gjitha valëve, …. Nga ngrihen dallgët”

Vajza e dashuruar mendon për veten, mendon për të dashurin e saj dhe gjithashtu mendon për valët. Personazhi lirik po përpiqet të shpjegojë origjinën e valëve si dhe origjinën e dashurisë.

“Valët nisin nga era… Kur do të dashurohemi”

“Em” nuk e ka gjetur shkakun e stuhisë, si dhe dashurinë. Dashuria është magjike, por po aq misterioze sa bota natyrore. Është dridhja e zemrës, ka raste kur arsyeja nuk mund ta fitojë zemrën. Dashuria është gjithmonë një pyetje që nuk është e vështirë, por as e lehtë për të shpjeguar shkakun dhe burimin. Personazhi lirik duhet të rrëfejë edhe se “nuk e di/kemi dashuruar që atëherë”. Është dashuria juaj e paditur ajo që është prova më e vërtetë e një dashurie të thellë që nuk llogaritet. Është zemra e një gruaje kur është e dashuruar.

Siç mund të shihet, vargu hapës përshkruan plotësisht imazhin e valëve dhe juve. Vala jam unë dhe unë jam edhe vala. Thuhet se dallgët përfaqësojnë gjendjen emocionale të një gruaje kur është në dashuri.

Përmes imazhit të valëve, autori flet edhe për ligjin e përjetshëm të dashurisë. Vargjet janë të shkurtra në numërimin e fjalëve, por të përmbledhura dhe ndjellëse. Më pas, edhe lexuesit ndjejnë valët që përplasen në zemrat e tyre.

Shiko me shume: Analizoni strofat e 3-të dhe të 4-të të poezive më të mira të Xuan Quynh

4. Disa tema analizuese të poemës së këngës së Xuan Quynh:

Tema 1: Analiza e imazhit të valës në poezinë Vala e Xuan Quynh. Si ndiheni për bukurinë e shpirtit të dashuruar të një femre përmes këtij imazhi?

Tema 2: Analizoni imazhin e valëve për të ndjerë bukurinë e shpirtit të një gruaje të dashuruar në poezinë Vala e Xuan Quynh

Tema 3: Malli për dashurinë në poezinë “Valët” nga Xuan QuynhCảm ơn bạn đã đọc bài viết Phân tích bài thơ Sóng của Xuân Quỳnh chọn lọc siêu hay . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng công ty, doanh nghiệp

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng là mẫu quyết định do ban lãnh đạo công ty đưa ra để quyết định bổ nhiệm trưởng phòng chuyên…

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng nhà đất

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng đất đai là văn bản pháp lý trong trường hợp các bên muốn giải thể hợp đồng chuyển…

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không?

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không? Đây là câu hỏi được rất nhiều nam thanh niên trong độ tuổi…

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dục miễn phí có đáp án

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dụ bao gồm phần nội dung xoay quang kiến thức về Luật giáo dục hiện hành và các văn…

Kết bài Làng của Kim Lân (cơ bản, nâng cao, học sinh giỏi)

Để có những kết luận thực sự hay và chu đáo, tại sao không thử tham khảo tài liệu tham khảo của chúng tôi và viết một…

Phân tích tác phẩm Bàn luận về phép học chọn lọc siêu hay

“Diskutimi rreth të mësuarit” nga Nguyen Thiep i ofruar mbretit Quang Trung tregon zemrën e Nguyen Thiep me ringjalljen e arsimit kombëtar të kombit. Këtu është një…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *