Phân tích chinh phụ ngâm khúc của Đặng Trần Côn hay nhất

Bashkohuni me ne për të zbuluar analizën nën-analitike për të kuptuar më mirë vlerën e përmbajtjes dhe artit që përcjell Dang Tran Con përmes artikullit më poshtë.

1. Përvijoni analizën e recitimit të Chinh:

1.1. Analiza e përmbledhjes së nën-fjalimit Chinh me pak fjalë:

Hapja e artikullit: prezantoni autorin e veprës

Trupi i postës:

Vetmia dhe ftohtësia e rrethojnë pushtuesin.

Dëshira për të ndarë me nostalgjinë e të shoqit larg.

Nostalgji, malli për lumturinë e çiftit të pushtuesit.

Lufta për të shpëtuar nga vetmia torturuese e pushtuesit.

Fundi:

Përmblidhni vlerën realiste dhe humane të veprës së Chinh Phu soaked dhe fragmentit Vetmia e Chinh Phu soaked.

Kuptimi i thellë i veprës dhe fragmenti i mësuar.

Paraqisni mendimet tuaja kur hulumtoni dhe analizoni Chinh Phu.

1.2. Përshkruani analizën e detajuar të nën-korit Chinh:

Hyrje: prezantoni autorin dhe veprën

Trupi i postës:

Veprimet janë të përsëritura dhe të mërzitshme.

– “Ec në heshtje”: Ec i qetë në verandën e zbrazët.

– “Besoni në një moment”: Hyni në dhomë për të rrokullisur perden, lëshojeni perden

→ Veprime të përsëritura në të pandërgjegjshme, duke treguar pafuqinë dhe pasigurinë e pushtuesit

– Fjala “mungon”: Jo vetëm që ngjall heshtjen e hapësirës, ​​por tregon edhe zbrazëtinë në zemrën e pushtuesit.

Duke pritur në mënyrë aktive për lajme

– Gjatë ditës:

Pushtuesi e vendosi shpresën e tij në zërin e sundimtarit – zogut që sjell lajme të mira.

Por e vërteta “sundimtarin nuk e sheh”: Lajmi për bashkëshortin ende hesht.

– Nata:

Pushtuesi rrinte zgjuar me llambën duke shpresuar që llamba të dinte lajmet e të shoqit dhe të ndante ndjenjat e saj.

Realiteti: “Llampa nuk tregon” “Zemra ime është e trishtuar” Vargu ka një formë të veçantë pohimi dhe mohimi, pavarësisht nëse llamba e di apo jo sepse është thjesht një objekt i pajetë që nuk mund të ndahet me njëri-tjetrin.

– Imazhi krahason “dritat e luleve” dhe “siluetat njerëzore”.

“Llampa” si fitil është në fakt qymyr. Si një llambë që digjet, vetëm lulet vdesin, një grua pret me durim burrin e saj, por në fund ndihet e vetmuar dhe e zbrazët.

Mendoni për vetminë e Thuy Kieu pasi i tha lamtumirë Thuc Sinh dhe u kthye në pentagram:

Ndjenjat e pazakonta të pushtuesit për botën e jashtme.

“Kërrratja e pulës”, “vesa”, “lule”: Këto janë imazhe që lidhen me jetën e qetë dhe idilike rurale.

Mesazhi nga “truri i belit, fluttering”: Ekstremi u largua nga shkretëtira, duke u dridhur nga tmerri i skenës.

→ Nën sytë e vetmuar dhe bosh të pushtuesit, skenat që shoqëroheshin me një jetë të qetë dhe të qetë, tani bëhen të egra dhe çuditërisht të ftohta. Kjo është mënyra për të përshkruar skenën për të nënkuptuar dashurinë.

Ndjenja e pazakontë e kohës e nën-pushtuesit.

“Orë të gjata”, “Melankoli që lufton armikun”: Shpreh përhapjen e nostalgjisë së pafund.

Masa krahasuese e kombinuar me fjalën ndjellëse “e gjatë, e gjatë” tregon një perceptim të pazakontë të kohës, çdo minutë dhe orë që kalon është po aq e rëndë sa një vit i gjatë, sa më e gjatë të jetë koha, aq më shumë trishtim, më i rëndë.

→ Poema përshkruan vetminë ekstreme në zemrën e pushtuesit

Aktivitete që përpiqen të mbështesin jetën e përditshme.

– Fjala “i detyruar”: duke theksuar detyrimin e pushtuesit

Konflikti midis arsyes dhe emocionit:

Djegia e temjanit për të gjetur paqen, por e hutuar nga mendimet, shqetësimet, parandjenjat e këqija

U pashë në pasqyrë, por pashë vetëm një fytyrë të trishtuar plot lot.

Përmbajtja: Përshkruan gjendjen e vetmuar, të vetmuar dhe boshe të një gruaje, pas së cilës qëndron qëndrimi dashamirës dhe i përbashkët i autorit ndaj vuajtjes njerëzore.

Dëshira e Pushtuesit.

“Era e Lindjes”: Era pranverore sjell ngrohtësi dhe jetë

Tham Khảo Thêm:  Đề thi học kì 1 Ngữ Văn 12 năm học 2023

“Jo yen”: i referohet një vendi të largët kufitar

“Mijë flori”: Metaforë për zemrën e pushtuesit (i trishtuar, i vetmuar, i shqetësuar, bosh, shpresëdhënës dhe më pas i zhgënjyer)

→ Me metafora dhe tregime që shprehin dëshirën e pushtuesit për të dërguar shpresë dhe nostalgji në erën e pranverës që e çon në një fushë beteje të largët, në mënyrë që pushtuesi të kuptojë dhe të kthehet tek ajo.

Kujtime të Pushtuesit

– Metoda e aliterimit të vazhdueshëm “i ri paqësor, qiellor”: Theksimi i distancës së gjatë, pengesave që nuk mund të plotësohen dhe në të njëjtën kohë, malli dhe nostalgjia e dhimbshme në zemrën e pushtuesit.

– Fjala “thellë, e dhimbshme”: Niveli ekstrem i kundërt i nostalgjisë, i thellë është nostalgjia, këmbëngulëse, këmbëngulëse, më e dhimbshme është nostalgjia që lidhet me dhimbjen dhe pikëllimin.

→ Tekstet kapin në mënyrë delikate dhe prekëse nuancat e nostalgjisë, nostalgjia po rritet dita-ditës, e ndrydhur në dhimbje torturuese.

→ Delikatesa, ndjeshmëria dhe harmonia e autorit.

Marrëdhënia midis mjedisit dhe humorit.

– “Skena e trishtë”, “njeriu i përzemërt”: Skena dhe personi që takohen në pikëllim

Skenat janë në thelb objekte të pajetë, por disponimi i njerëzve ka qenë i ngjyrosur me skena.

→ Pena përshkruan skenën e dashurisë, protagonisti e drejton trishtimin larg skenës, duke e bërë edhe skenën të trishtuar.

⇒ Nënkonkluzion.

Përmbajtja: Duke përshkruar trishtimin, dhimbjen dhe nostalgjinë e pushtuesit, të fshehura pas simpatisë dhe respektit të autorit për fatin dhe dinjitetin e gruas.

Fundi: rivlerësoni vlerën e përmbajtjes dhe vlerën artistike.

Shiko me shume: Analiza e 16 fjalive të para të nënndarjeve të përzgjedhura me pikë të larta

2. Analiza më e mirë e nënndarjes:

Pas ndarjes, konkubina u kthye, duke imagjinuar një fushë beteje plot rrezik dhe vdekje, duke vajtuar dhe duke u shqetësuar për të shoqin. Edhe një herë ajo pyeti veten pse të dashuruarit duhej të ndaheshin? Pse jam në një situatë të vetmuar? Shumë pyetje pa përgjigje. Ajo gjendje e vetmuar, më e trishtuar është portretizuar sinqerisht dhe gjallërisht nga autori. Në gjashtëmbëdhjetë vargjet e para, autori fokusohet në përshkrimin e veprimeve dhe gjendjeve shpirtërore të pushtuesit:

Duke ecur në verandën e qetë duke mbjellë hap pas hapi
I ulur mbi perden e hollë bëri me shenjë të kërkonte phen.
Jashtë perdja nuk tregon,
A ka ndonjë dritë në perde?
A e di llamba sikur nuk e di?
Zemra është vetëm e mëshirshme.
Trishtim pa fjalë,
Ajo lule llambë me hijen e një personi është shumë e bukur!

Gruaja ecte në heshtje nëpër shtëpi vetëm duke shpresuar të merrte një përgjigje nga pamjet e jashtme. Por gjithçka që ajo mori në këmbim ishte heshtja që mbushte hapësirën.

Në një hapësirë ​​kaq të dhimbshme të qetë, ajo grisi zemrën e pushtuesit. Duket se sa më shumë pushtuesi të përpiqet të gjejë pikën kryesore të shpirtit, aq më shumë ai bie në hiç. Trishtimi shtohej gjithnjë e më shumë, duke bërë që pushtuesi të dëshpërohej dhe të kthehej në dhomën e tij. Por në dhomën me dritat vezulluese nuk ndryshon nga jashtë. Vetëm një perde e hollë që ajo ta tërheqë lart e poshtë, duke pritur lajmin për burrin e saj në një vend të largët. Ajo shpreson që pas çdo heqjeje të perdeve, të shohë nga larg siluetën e të shoqit, në mënyrë që të ketë më shumë besim në jetë. Por gjithçka në këmbim të zhgënjimit, ajo ishte edhe më e thyer.

Pamja përreth nuk mund të ndahej me të, trishtimi ishte më shumë se trishtimi:

Gjeli këndon me vesë në vitin e gjelit,
Hije vezulluese në të katër anët.
Orët janë të gjata sa vitet,
Dhimbja është si një det i largët.

Tham Khảo Thêm:  Đề thi giữa học kì 2 Vật lý 7 năm 2023

Në hapësirë, këndi i gjelit dukej si një orë e natës vonë, por pushtuesi ende nuk mund të flinte, sepse ankthi ishte gjithmonë i fshehur në shpirtin e pushtuesit:

Parfumi djeg shpirtrat e pasionuar,
Pasqyra i detyroi lotët t’i ktheheshin Chau Chanit.
Hekuri e kapi dhe e këputi lahutën,
Të trashë dhe të thyer, çelësat kanë frikë të lirohen

Pushtuesi dëshiron të gjejë një punë për të lehtësuar trishtimin në zemrën e tij. Por çfarëdo që të bënte, ajo pa vetëm frikë të fshehur. Djegia e një pasqyre e bën shpirtin të shqetësuar, shikimi në pasqyrë kujton bukurinë që është zbehur me kalimin e viteve, ndërsa ajo ulet dhe pret që burri i saj të shkojë në luftë. Sa më shumë të mendoni, aq më shumë vuani. Prandaj, ajo vendosi të luante lahutë për t’u qetësuar, por teli ishte i brishtë, duke bërë që zemra e pushtuesit të jetonte me frikë:

A është i përshtatshëm për të dërguar këtë erë lindore?
Një mijë ar ju lutem dërgoni në jo jen.
Edhe pse Non Yen nuk ka qenë në rajon,
Kujtoje atë thellë në rrugën drejt qiellit.

Edhe pse Non Yen nuk ka qenë në rajon,
Kujtoje atë thellë në rrugën drejt qiellit.

A do të dërgohen ndjenjat e njerëzve në shtëpi te njerëzit e largët?

Qielli është aq i thellë dhe i padepërtueshëm,
Sa kujtim i dhimbshëm për të.

Vetëm me vargje, autori ka portretizuar me sukses zemrën e një pushtuesi, burri i të cilit po lufton në një distancë të largët. Kjo është dhimbja që arrin deri në qiell, kur gruaja është në shtëpi në pritje të burrit, nënës i mungon fëmija, fëmija i mungon babait. Familjet nuk bashkohen. Vepra e Chinh Phu soaked ka nxjerrë në pah idetë kryesore në letërsinë e kësaj periudhe; Ndonjëherë është e drejta për jetën, e drejta për të shijuar lumturinë, e cila është shumë e justifikueshme.

Shiko me shume: Analiza e vetmisë së pushtuesit me skicë

3. Analiza e nënndarjes më mbresëlënëse:

I lindur rreth gjysmës së parë të shekullit të 18-të me karakteret origjinale kineze të Dang Tran Con, zhytja e Chinh hyri shpejt në zemrat e të gjitha klasave të njerëzve. Pas më shumë se dy shekuj e gjysmë, deri më tani, Chinh Phu e ka ruajtur gjithmonë vlerën e një perlë shkëlqyese letrare, një produkt krenar i “poezisë së famshme” të vendit. Në të, fragmenti Situata e vetmuar e pushtuesit tregon qartë gjendjen e vetmuar të gruas së cilës i mungon burri gjatë luftës dhe arti i paraqitjes së humorit gjenial të dy autorëve Dang – Doan, me performancën Nom. performancë e shkëlqyer nga artistja femër Doan Thi Diem. Një fragment nga Vetmia e Pushtuesit përshkruan situatën dhe gjendjen shpirtërore të pushtuesit, i cili duhet të jetojë vetëm dhe i trishtuar për një kohë të gjatë kur burri i saj shkon në luftë pa e ditur lajmin:

“Duke qëndruar në verandën e qetë duke mbjellë hap pas hapi

Por ndoshta vetëm ata që janë të destinuar të mos jenë afër njëri-tjetrit e njohin frikën kur nuk janë me të destinuarin “në qiell e në tokë”. Bëje zemrën e pushtuesit të shqetësohet pafund:

Jashtë perdes, madhësia nuk tregon
Duket se ka një dritë në perde
A e njeh llamba shtratin aq mirë sa nuk e njeh
Zemra ime është vetëm e mëshirshme
E trishtueshme të mos them asnjë fjalë
Ajo llambë me lule me hijen e një personi është mjaft e dashur.
Gjeli këndon me vesë në vitin e gjelit
Shata që valëvit hijen në të katër anët.

Në mes të kaosit, një familjar shkoi në ushtri, “trupi im është dhjetë mijë kuaj”, sa herë kush shpalli luftë? Duke mos dëgjuar lajmin se i shoqi mund të priste vetëm nga frika, ajo dukej se vdiq ngadalë nga trishtimi në zemër, trishtimi që vjen nga vetmia dhe nostalgjia e pafund. Edhe një zog me krahë që mund të hapë krahët nëpër botë nuk e di, si mund ta dijë një trim si ajo? Por në mëngjesin e këndimit të gjelit, hija e saj ende nuk mund të flinte. Kush tha se dielli është shpresë, kush tha se drita është burimi i jetës? Ajo e di vetëm se ka kaluar një ditë tjetër, numri i ditëve të ndara është shtuar me një, nostalgjia nxiton, frika nxiton prapa.

Tham Khảo Thêm:  Đề thi học kì 2 môn Tiếng Việt lớp 2 có đáp án mới nhất 2023

Pasqyra e bronztë është ende e shndritshme, ajo ende duket në pasqyrë, grimohet çdo ditë, por thjesht “po lufton”. Burri i saj ishte në fushën e betejës dhe ajo nuk mendonte më për veten. Kur më mungon burri, nuk e di kur më bien lotët. Kujtimet i lëndojnë gjithmonë në zemrën e saj. Çaut i rrodhën lotët, ajo qau për shumë ditë. Ajo i bie pianos, por tingulli ndërpritet, nga frika se mos i thyejnë telat, ngecja e tasteve, duke sugjeruar fat të keq për çiftet e dashuruara:

“Kohët janë të gjata sa vitet
Dhimbja është si një det i largët
Aroma djeg shpirtrat e pasionuar
Pasqyra detyrohet të shikojë pas te Chau Chani
Hekuri mban dhe këput kitarën
Nervat janë thyer, çelësat hezitojnë. “

Gjashtëmbëdhjetë rreshtat e parë janë një kor i ngadaltë, i torturuar nga vazhdimësia dhe nga pafundësia – harpa vazhdon e vazhdon, si klithma e ndrydhur e një konkubine gjatë natës. Nuk ishte thjesht një natë e errët – ishte gjithashtu një natë ankthi dhe frike. Ishte një natë e vetmuar, e vetme e fshehur në dritën e ditës.

Nëse gjashtëmbëdhjetë rreshtat e parë janë refreni kur nostalgjia dhe dhimbja shtyhen në ekstrem, tetë rreshtat e fundit janë si një prelud kulmor. Malli për ndarjen nga i shoqi, i cili po lufton, e kthen gradualisht vetminë në dhimbje, dhimbje të pakrahasueshme. Si një fjalë ‘dëshpërim’, bluan, ia pret zemrën lexuesit si të pushtuesit. Para së gjithash, një dëshirë e zjarrtë ditë e natë:

“A është e përshtatshme për këtë zemër të dërgojë erë lindore?
Mijë ari ju lutem dërgoni në jo jen”

“Kjo zemër” është një nostalgji e pangushëllueshme, sepse ka kaluar shumë pritje. Era e lindjes është era e pranverës. Në vetmi, pushtuesi di vetëm falë erës, falë erës t’i dërgojë dhe t’i dërgojë mesazhe burrit të saj të dashur në një fushë beteje të rrezikshme të largët, ku mblidhen mijëra jen. Non jen, një vend më shumë se dy mijë milje në veri të Shaanxi, Kinë. Të pyesësh nëse era është “e favorshme” falë erës është si të ngresh supet dhe të kërkosh erën. Por ishte vetëm një ëndërr, një fije shprese që u shua shpejt. Vetëm nostalgjia është e vërtetë.

Nëpërmjet formës poetike të septumit të këngës, përdorimit të fjalëve dhe imazheve konvencionale, autori ka shprehur me delikatesë nuanca të ndryshme emocionale për vetminë dhe pikëllimin e pushtuesit të dashuruar dhe të lumtur. Fragmenti tregon gjithashtu dashurinë dhe simpatinë e thellë të autorit me dëshirën e drejtë për lumturinë e pushtuesit. Flisni për hir të njerëzimit, kundërshtoni luftën e padrejtë feudale.Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Phân tích chinh phụ ngâm khúc của Đặng Trần Côn hay nhất . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng công ty, doanh nghiệp

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng là mẫu quyết định do ban lãnh đạo công ty đưa ra để quyết định bổ nhiệm trưởng phòng chuyên…

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng nhà đất

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng đất đai là văn bản pháp lý trong trường hợp các bên muốn giải thể hợp đồng chuyển…

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không?

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không? Đây là câu hỏi được rất nhiều nam thanh niên trong độ tuổi…

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dục miễn phí có đáp án

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dụ bao gồm phần nội dung xoay quang kiến thức về Luật giáo dục hiện hành và các văn…

Kết bài Làng của Kim Lân (cơ bản, nâng cao, học sinh giỏi)

Để có những kết luận thực sự hay và chu đáo, tại sao không thử tham khảo tài liệu tham khảo của chúng tôi và viết một…

Phân tích tác phẩm Bàn luận về phép học chọn lọc siêu hay

“Diskutimi rreth të mësuarit” nga Nguyen Thiep i ofruar mbretit Quang Trung tregon zemrën e Nguyen Thiep me ringjalljen e arsimit kombëtar të kombit. Këtu është një…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *