Phân tích khổ 1 Tràng Giang của Huy Cận chọn lọc siêu hay

Nga të gjitha veprat e Huy Can, Trang Giang vlerësohet si në përmbajtje ashtu edhe në art. Le të zbulojmë analizën më të mirë të strofës së parë të Trang Giang përmes artikullit më poshtë.

1. Analiza e përvijimit të strofës 1 Trang Giang nga Huy Can:

Hapja: Prezantimi i autorit dhe veprës së tij.

Trupi i postës:

Autori që qëndron në bregun e lumit duke parë lumin e gjerë të Kuq ka krijuar imazhe që janë sa realiste, por jashtëzakonisht ndjellëse.

Ka një lumë me valë që përplasen, në mes të përroit ka një varkë të vogël dhe degë të thata.

Imazhi i “valëve të valëzuar”: ngjall imazhin e sipërfaqes së pamasë ujore, valëzime në sipërfaqen e lumit => Trishtim në zemrën e poetit.

Dy fjalë “trang Giang”: janë fjalë kino-vietnameze, të kombinuara me dy tinguj “ang”, të dyja duke krijuar një rezonancë për vargun dhe duke evokuar skenën e një lumi të gjatë, toke të gjerë dhe të lashtë.

Mesazhi: Valë pas valë => Trishtim i pafund, i paepur në zemrën e autorit, një trishtim specifik.

– Një varkë u shfaq në mes të ujit të paanë

Varka nuk i kthen rremat, shkon kundër dallgëve, por i lëshon rremat “nëntokë”, pasivisht, pavarësisht rrymës së fortë.

=> Varka dukej shumë e vogël në mes të lumit, lundruese dhe pa qëllim.

=> Arti i “për”: ngjall trishtim dhe identitet që përhapet në shpirtin e Huy Canit, ai vetë është si varka tjetër, i pafuqishëm në mes të dallgëve të jetës, duke u dorëzuar, pavarësisht ulje-ngritjeve të jetës.

– Piktura “Varka kthehet… e shtrirë”:

Imazhet shfaqen shpesh në poezi

Varka dhe uji dukej se ishin takuar, premtuan se do të ishin bashkë, por këtu, u takuan për pak kohë dhe më pas u ndanë.

Imazhi i “varkës që kthehet në vend”: ngjall skenën e ndarjes dhe ndarjes.

“Qindra termite”: Termitet janë mijëra milje të gjatë dhe të gjerë.

– Fotografia “Dru zjarri… disa rreshta”:

E para është arti i përmbysjes për të theksuar imazhin e degëve të thata të drurit në mes të ujit.

Duke theksuar vogëlsinë dhe vetminë e shkopit të vogël në mes të lumit të gjerë.

“Degët e thata”: sugjerojnë kursim të thatë dhe të pajetë

“Disa rreshta”: Të dyja evokojnë skenën e madhe të lumit dhe ngjallin imazhin e jetës që shkon lart e poshtë, hapa të panumërt nuk e dinë se cilin hap.

=> Një degë e thatë druri e humbur në ujin e paanë => Një njeri i vetmuar në mes të jetës, që mban në zemër trishtimin e pangushëllueshëm.

– Autori ka përdorur në mënyrë efektive ngjashmëritë në strofa (të trishtuara me mesazhe – vend paralel, e trishtuar në qindra drejtime – të humbura në pak rreshta) dhe fjalët e humbura => duke krijuar një kontrast të madh midis të vetmuarit dhe të vetmuarit.

Konkluzioni i përgjithshëm:

Strofa ngjall trishtimin e thellë të autorit para skenës madhështore natyrore, sugjeron ndarje dhe distancë mes njerëzve, pa shkëmbim lulesh, sidomos autori dëshiron të theksojë trishtimin e jetës njerëzore.i vogël, i cekët, i pasigurt para jetës.

Rreth artit: Huy Can përdor veçanërisht me sukses imazhe ndjellëse dhe rima ritmike.

Përfundim: vlerësoni vlerën e përmbajtjes dhe vlerën e artit.

Shiko me shume: Analiza e strofës 3 Trang Giang nga Huy Can është përzgjedhje shumë e mirë

2. Analiza e strofës 1 Trang Giang nga Huy Can:

Huy Can njihet si poeti i lëvizjes së re të poezisë. Shumica e veprave të tij kremtojnë bukurinë e natyrës, por përmbajnë trishtimin e botës. Nga të gjitha veprat, Trang Giang vlerësohet shumë si për nga përmbajtja ashtu edhe për nga arti.

Tham Khảo Thêm:  Bài thu hoạch bồi dưỡng thường xuyên Tiểu học Module 15

Poezia është kompozuar prej tij në vitin 1939 teksa qëndronte në bregun jugor të skelës çame duke parë lumin e Kuq. Mund të thuhet se peizazhi këtu e ka frymëzuar pafundësisht.

Strofa e parë ka vetëm disa fjali të shkurtra, por tregon qartë pamjen e lumit të pamasë dhe gjendjen shpirtërore të poetit.

Valët u përmbysën me një mesazh trishtues
Varka zbret nga çatia paralele

Poema hapet me një strofë. Peizazhi natyror i përshkruar përmes shpirtit të poetit bëhet i ri dhe unik. Piktura me bojëra uji shfaqet shumë bukur me imazhin e valëzimeve dhe varkave. Valët vetëm valëzohen pak, por vazhdojnë të “mesazhojnë” përgjithmonë. Falë valëve, varka vazhdon të ecë përgjatë ujit. Në këto dy vargje autori përdor edhe fjalën zambak për t’i shtuar ritmin tekstit. Përdorimi i fjalëve nga poeti është mjaft unik, duke sjellë një pikë të re në letërsi.

Imazhi i lumit shfaqet bukur përmes poezisë së autorit. Megjithatë, shpirti i njeriut fsheh trishtim të thellë. Për shkak të atij ndikimi, kur lexojmë dy vargjet e para, do të ndjejmë trishtim të shprehur me fjalë. Lumi është i pamasë, por njeriu është përgjithmonë vetëm një krijesë e vogël midis qiellit dhe tokës.

Varka në shtëpi është përsëri e trishtuar
Dru zjarri degët e thata të vendosura disa rreshta

Imazhi i varkës dhe ujit pasi janë paralel me njëri-tjetrin është i ndarë. Kjo është distanca midis oqeaneve. Ky imazh është antropomorfizuar për të rritur emocionet. Shprehja “qindra trishtim” u ka sjellë lexuesve një ndjenjë trishtimi të pafund. Ai trishtim dukej se ishte përhapur në të gjithë hapësirën. Duke lexuar poezinë, do të imagjinojmë skenën e flotës së varkave që notojnë pafundësisht mbi ujin e paanë. Imazhi i varkës dhe lumit në kundërshtim me njëri-tjetrin nxjerr në pah trishtimin e thellë të poetit.

Duke mos u ndalur me kaq, poeti përdori edhe imazhin e “druve të zjarrit të thatë” të pikëzuar në atë skenë lumi. Është ky faktor që ka krijuar vetminë e njeriut përpara pafundësisë së qiellit dhe tokës. Edhe degët e pjeshkës janë “thyer” duke treguar mungesën e vitalitetit të njerëzve. Në veçanti, autori përdor një përmbysje edhe për shprehjen “dru zjarri i thatë me degë të thata” së bashku me ritmin 1/3/3 për të theksuar gjendjen e goditur të njeriut. Duke qëndruar përballë asaj skene, poeti ndjen një trishtim të thellë. Ai ishte i trishtuar për gjendjen njerëzore, duke menduar për rrjedhën e jetës. Jeta ka shumë ndryshime, por askush nuk e di se çfarë do të ndodhë paraprakisht. Njerëzit janë gjithmonë të vetmuar, duke luajtur vetëm me ulje-ngritjet e jetës, duke mos ditur se ku të shkojnë.

Nëpërmjet strofës së parë të Trang Giang, ne kemi parë pjesërisht kombinimin e qetë të stileve moderne dhe klasike të poetit. Falë kësaj, poezia është e afërt, por megjithatë ka një ndikim të fortë në zemrën e lexuesit. Përveç kësaj, ekziston një mënyrë unike e vendosjes së titullit sipas përshkrimit alegorik të skenës.

Veç kësaj, shfaqja e fjalëve zhargone në strofën 1 sjell shumë vlera shprehëse. Kështu do të ndjejmë sharmin, pafundësinë e Lumit të Kuq dhe vogëlsinë e njerëzve në atë skenë.

Përveç kësaj, Huy Can gjithashtu ka sukses në përdorimin e imazheve unike. Mund të mos e shihni imazhin e “degëve të thata” në poezinë vietnameze. Është kjo risi që ka krijuar një theks mbresëlënës që ngre vlerën e veprës.

Tham Khảo Thêm:  Mẫu giấy khám sức khỏe nhập học đại học, cao đẳng 2023

Duke analizuar strofën 1 të Trang Giang, do të ndjejmë trishtim gjatë gjithë pasazhit. Të gjitha imazhet e përmendura, edhe pse të afërta, shfaqen nën penën e Huy-t, aq të trishtuara dhe të pajetë. Sepse, shpirti i poezisë fsheh trishtimin, por skena shfaqet vërtet e trishtuar.

Shiko me shume: Analiza e strofës 2 Trang Giang nga Huy Can zgjodhi më të mirat

3. Analiza e strofës së parë të poemës Trang Giang:

Huy Can i përket brezit të poetëve të njohur në lëvizjen e re poetike. Poezia e Huy Can komentohet nga shumë njerëz si mbartëse e trishtimit të botës. Huy Can kompozoi poezinë Trang Giang, duke lënë një vepër tipike për shpirtin poetik të Huy Can. Strofa e parë në poemë përshkruan skenën e Lumit të Kuq, duke shprehur kështu trishtimin e poetit para asaj skene natyrore.

“Valët u përshkuan nga trishtimi dhe trishtimi
Varka zbret nga çatia paralele
Varka në shtëpi është përsëri e trishtuar
Degët e thata të druve të zjarrit të vendosura disa rreshta”

Vargjet hapëse emocionale shprehin trishtimin e poetit për peizazhin e gjerë të natyrës. Duke lexuar poezinë, lexuesi do të imagjinojë një lumë të gjerë që është jo vetëm i gjatë, por edhe i thellë. Fraza “trang Giang” i referohet një lumi të pafund. Mesazhi “mesazh” tregon ligjin natyror të valëve pasi vala godet bregun. Vargjet e para janë trishtimi, melankolia dhe sentimentalizmi i poetit, dallgët duket se janë humanizuar në trishtim njerëzor, çdo valë që bie në breg është një trishtim etj.

Në mes të atij lumi u shfaq një varkë, një kontrast i vërtetë midis natyrës së gjerë dhe varkës së vogël. “Varka” është një imazh realist, nga këndvështrimi i autorit, varka është si një trup i vogël lundrues i një njeriu që noton mbi dallgët e jetës. Autori përdor një imazh tipik varke në poezi të kombinuar me fjalën “paralele” për të nënkuptuar trishtim të thellë.

Edhe vargu i tretë në strofën e parë ngjall një ndjenjë ndarjeje. Varka dhe uji janë dy imazhe që janë të lidhura ngushtë, por tani duhet të ndahen. Imazhi i ujit në varg u referohet njerëzve, uji gjithashtu ndihet “i trishtuar” dhe i trishtuar. Shprehja “qindra pikëllime” ngjall një ndjenjë trishtimi që përhapet në të gjithë hapësirën e qindra drejtimeve. Varka vazhdoi të lëvizte, duke lënë pas një përrua të thellë të heshtur.

Fjalia e fundit e strofës së parë i jep lexuesit një imazh të çuditshëm në krahasim me poetët e tjerë, që është imazhi i “druve të zjarrit të thatë”. Vargu i fundit ka një vlerë të lartë ndjellëse, një copë e vogël e pajetë druri e thatë po noton në një lumë të vetmuar e të humbur. Shprehja “humbi disa rreshta” duket se nënkupton një degë të vogël druri të thatë të ndarë nëpër disa lumenj. Poeti përdori artin e përmbysjes, ai nuk shkroi “dru e degë të thata” por shkroi “dru mbi degë të thata” në formën poetike 1/3/3, ndryshe nga tre fjalitë e mësipërme si për të theksuar imazhin e një degë.pemë të thata si dhe një trup i vogël i varrosur në lumin e jetës që nuk njeh breg.

Trang Giang një poezi me një hapje shumë trishtuese, emocionet, imazhet e natyrshme nga këndvështrimi i autorit janë të pajetë, si dhe disponimi i trishtuar i vetë poetit dhe ndjenjat e të gjithëve.

Shiko me shume: Ndjenjat për 2 strofat e para të poemës së Huy Can, Trang Giang

4. Analiza e strofës së parë të poemës Trang Giang nga Huy Can:

Poema “Trang Giang” është shkruar në periudhën pararevolucionare me një ndjenjë trishtimi, duke evokuar ngërçin në jetën lundruese të jetës njerëzore. Poezia ka lënë në zemrën e lexuesit shumë emocione të papërshkrueshme.

Tham Khảo Thêm:  Viết đơn xin vào Đội Thiếu niên Tiền phong Hồ Chí Minh lớp 3

Trang Giang nuk është vetëm një poezi e bukur nga Huy Can, por edhe një nga poezitë tipike të lëvizjes Poezia e Re. Ndonjëherë njerëzit shpesh e kuptojnë Trang Giang si një poezi që përshkruan skenën e atdheut, duke shprehur dashurinë për atdheun, por më tepër kjo është një poezi që flet për vetminë dhe pafuqinë e njerëzve në mes të atdheut të tyre.

Trang Giang shtypur në Zjarrin e Shenjtë të Huy Can, botuar në 19. Siç tha poeti Huy Can, kjo poezi u frymëzua nga lumi i kuq, lumi Chem Ve dhe lumenj të tjerë. por është një poezi për trishtimin e brezave, trishtimin që nuk gjen dot rrugëdalje, ndaj duket se do të zgjasë përgjithmonë. Kjo tregohet shumë qartë në strofën e parë.

Para së gjithash, vërejmë se emri i poezisë është Trang Giang, jo “Chang Giang” për të mos u ngatërruar me lumin Yangtze (Kinë), ose lumenjtë e gjatë në përgjithësi. Në Vietnamisht, “Trang Giang” shpesh përfshihet në idiomën “Trang Giang Dai Hai” për t’iu referuar një fenomeni pafundësisht të gjatë, por të mërzitshëm.

Poema fillon me një skenë lumenjsh të pafund:

Valët u përmbysën me një mesazh trishtues
Varka zbret nga çatia paralele
Varka u kthye, uji ishte përsëri i trishtuar
Dru zjarri degët e thata të vendosura disa rreshta.

Pikërisht në strofën e parë, poezia flet jo vetëm për lumin, por edhe për trishtimin, për një trishtim të pafund, me imazhe metaforike: valëzime, si trishtim. Në mes të lumit, këndvështrimi i poetit konvergon në dallgë të vogla, megjithëse të shumta, por shfaqen dhe zhduken. Varka është shpesh një simbol i jetës lundruese, e vetmuar, e pasigurt, këtu varka lëshon rremat poshtë ujit, por varka dhe uji vetëm “paralel” por nuk ngjiten së bashku. Për hir të njëqind vendeve, në cilën rrugë shkon varka? Varka u largua me rrymën dhe më pas u nda. Ajeti i tretë ka të bëjë me ndarjen. “Barka e kthyer në shtëpi është përsëri e trishtuar”. Varka ishte e trishtuar sepse duhej të kthente përroin. Uji është i trishtuar sikur nuk di ku të shkojë. Fjalia e fundit e këtij paragrafi tregon fokusin në jetën e vogël, të humbur dhe të papërcaktuar njerëzore: “Humbën disa shtigje, disa rreshta degë të thata”. Vështrimi i poetit përqendrohet ende tek objektet e vogla: dallgët, varkat, drutë e thatë të zjarrit.

Autori vëren se nuk është një pemë, por vetëm një “degëz e thatë”, një copë e thatë e thyer e trungut.

E gjithë strofa e parë pikturon një hapësirë ​​lumore të gjerë, të papërcaktuar, të shkëputur, indiferente. Rreshtat: uji paralel, mesazhi i trishtuar, qindra drejtime trishtuese, disa rreshta të humbur nuk premtojnë asgjë për konvergjencën, takimin por vetëm ndarjen, larg. Në atë lumë, varka dhe përmbytja ishin më të vogla dhe më të pafuqishme. Këtu nuk ka vetëm vela të trishtuara dhe degë të thata, por edhe valëzime dhe lumenj të trishtuar.Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Phân tích khổ 1 Tràng Giang của Huy Cận chọn lọc siêu hay . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng công ty, doanh nghiệp

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng là mẫu quyết định do ban lãnh đạo công ty đưa ra để quyết định bổ nhiệm trưởng phòng chuyên…

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng nhà đất

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng đất đai là văn bản pháp lý trong trường hợp các bên muốn giải thể hợp đồng chuyển…

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không?

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không? Đây là câu hỏi được rất nhiều nam thanh niên trong độ tuổi…

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dục miễn phí có đáp án

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dụ bao gồm phần nội dung xoay quang kiến thức về Luật giáo dục hiện hành và các văn…

Kết bài Làng của Kim Lân (cơ bản, nâng cao, học sinh giỏi)

Để có những kết luận thực sự hay và chu đáo, tại sao không thử tham khảo tài liệu tham khảo của chúng tôi và viết một…

Phân tích tác phẩm Bàn luận về phép học chọn lọc siêu hay

“Diskutimi rreth të mësuarit” nga Nguyen Thiep i ofruar mbretit Quang Trung tregon zemrën e Nguyen Thiep me ringjalljen e arsimit kombëtar të kombit. Këtu është një…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *