Phân tích Tuyên ngôn Độc lập của Chủ tịch Hồ Chí Minh hay

Deklarata e Pavarësisë së Ho Chi Minh-ut konsiderohet si deklarata e tretë pas deklaratave të forta të paraardhësve.

1. Vlera e përmbajtjes dhe vlera artistike?

Vlera e përmbajtjes:

– Tregoni dhe afirmoni të drejtat themelore të njeriut që janë: e drejta për jetë, liri dhe kërkimi i lumturisë.

– Zbulimi i natyrës së krimeve dhe komploteve të fashistëve japonezë dhe kolonialistëve francezë.

– T’i deklarojmë të gjithë popullit vietnamez dhe botës për të drejtën e popullit tonë për pavarësi dhe liri, duke afirmuar vendosmërinë e popullit tonë për të mbrojtur pavarësinë e popullit tonë.
– “Deklarata e Pavarësisë” është një dokument ligjor që pohon të drejtat themelore të njeriut dhe pavarësinë e kombit vietnamez.

Vlera artistike:

“Deklarata e Pavarësisë” është një ese politike shembullore, ajo tregon qartë stilin artistik në esenë politike të Xha Ho:

– Argumenti është jashtëzakonisht i ngushtë, me unifikimin e pikëpamjeve politike nga fillimi deri në fund të manifestit.

– Argumente të mprehta, që rrjedhin nga dashuria për drejtësinë së bashku me një qëndrim respekti për të vërtetën.

– Dëshmitë autentike jepen bazuar në histori. Imazhet janë të ndryshme, ndjellëse dhe emocionale.

– Gjuha elokuente, toni i zërit është i fortë, i ashpër por gjithsesi plot emocione, mënyra e të folurit është shumë afër njerëzve duke krijuar kohezion.

2. Përvijoni esenë që analizon Deklaratën e Pavarësisë së Ho Chi Minh-ut ose:

2.1. Hapja:

Hyrje rreth autorit Ho Chi Minh

– Disa detaje për jetën e xhaxhait

– Karriera letrare

Hyrje në disa veçori themelore të veprës “Deklarata e Pavarësisë”

2.2. Trupi i postës:

a. Sfondi i punës:

– Më 19 gusht 1945, qeveria e Hanoit i përkiste popullit. Më 26 gusht 1945, Ho Chi Minh dhe kuadrot dhe ushtarët e tij u larguan nga zona e luftës në Viet Bac për t’u kthyer në Hanoi. Dhe këtu ka shkruar “Deklaratën e Pavarësisë”.

– Më 2 shtator 1945, xhaxhai Ho lexoi Deklaratën e Pavarësisë në Sheshin Ba Dinh duke lindur Republikën Demokratike të Vietnamit në prani të mijëra vietnamezëve.

– “Deklarata e Pavarësisë” lindi në një situatë jashtëzakonisht urgjente: qeveria e sapofituar ishte ende e re, dhe në të njëjtën kohë e kërcënuar nga forcat armiqësore, ushtria kineze ishte në veri, hyni, pas është perandoria amerikane; Në jug është ushtria britanike, pas është ushtria e ekspeditës franceze. Në këtë kohë, kolonialistët francezë shpallën Indokinën nën “mbrojtjen” e tyre.

b. Teksti i Deklaratës së Pavarësisë:

– Pjesa e parë: Baza ligjore e Deklaratës së Pavarësisë

– Duke cituar dy deklaratat e Shteteve të Bashkuara dhe Francës për të krijuar premisën dhe bazën për deklaratën e Vietnamit që Xha Ho do të deklarojë:

Deklarata e Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara të Amerikës në 1776: “Të gjithë njerëzit … kanë të drejtë të ndjekin lumturinë”.

– Deklarata Franceze për të Drejtat e Njeriut dhe të Qytetarit në 1791: “Ai lind i lirë … nga të drejtat”.

c. Analiza e përmbajtjes:

* Baza ligjore e Deklaratës së Pavarësisë

Xhaxhai citoi me mjeshtëri dy deklaratat e Francës dhe të Shteteve të Bashkuara si bazë ligjore për Deklaratën e Pavarësisë së Vietnamit:

Deklarata Amerikane e Pavarësisë e 1776 thotë: “Të gjithë njerëzit… e drejta për të kërkuar lumturinë”.

– Deklarata Franceze për të Drejtat e Njeriut dhe të Qytetarit të vitit 1791: “Njeriu lind i lirë…. barazia e interesave”.

Shpjegoi:

– Personi me njohuritë e tij të thella ka përdorur me mjeshtëri dy deklarata të vlefshme, të njohura globalisht si bazë ligjore e padiskutueshme.

– Personi respekton dhe nuk ka për qëllim të jetë ironik, por thjesht përdor metodën e “rrahjes së shpinës me shkopin e tij”: duke përdorur deklaratën franceze për të kundërshtuar pretendimet e tyre tradhtare, duke parandaluar truket e tyre të ripushtimit.

Tham Khảo Thêm:  Đề thi học kì 1 môn Địa lý 12 năm học 2023

– Ai e barazoi revolucionin, vlerën e shpalljes së vendit tonë me dy fuqitë e mëdha Amerikën dhe Francën.

Arsyetimi i rreptë, inteligjent, delikat dhe i shkathët: nga të drejtat e njeriut (liria, barazia, e drejta për të kërkuar lumturinë), “në vazhdimësi” është liria e barabartë e të gjithë popujve në mbarë botën. urë.

* Baza praktike e Deklaratës së Pavarësisë

Zbulimi i krimeve të kolonialistëve francezë. Kjo eshte:

– Thelbi i “qytetërimit” të kolonialistëve francezë: ata zbatuan shumë politika barbare në politikë – kulturë – shoqëri – arsim dhe ekonomi.

Thelbi i punës “mbrojtëse” të kolonialistëve francezë: dy herë shitën vendin tonë në Japoni (1940, 1945), duke bërë që bashkatdhetarët tanë të përballen me zinë e bukës në 1945 me “më shumë se dy milionë” njerëz të vrarë.

– Ekspozoni qartë argumentin mashtrues, dënoni krimet e kolonialistëve francezë: ata janë tradhtarë të aleatëve, duke mos bashkëpunuar me viet-minhët, por edhe duke terrorizuar drejtpërdrejt viet-minhët, ..

Art: Mesazh i strukturuar “ata + veprim”: duke theksuar krimet që Franca ka bërë ndaj njerëzve.

Një deklaratë elokuente e pavarësisë dhe vendosmërisë për të mbrojtur sovranitetin kombëtar.

– Shpallni gjithë botës për pavarësinë e popullit vietnamez: “Vietnam ka të drejtë të gëzojë lirinë…”. Folësi i vendosur për t’u bashkuar për të mbështetur sovranitetin, pavarësinë dhe lirinë e kombit.

Përdorimi i fjalëve me konotacione negative për të deklaruar ndarjen e plotë nga kolonialistët francezë, duke shfuqizuar të gjitha traktatet e nënshkruara, të gjitha koncesionet dhe privilegjet e Francës në Vietnam.

– Fjalët e shkruara janë të qarta si një betim dhe një inkurajim për ndjenjën e të gjithë kombit për ndjenjën e luftës për të ruajtur kombin.

2.3. Fundi:

– Përgjithësoni përmbajtjen dhe vlerën artistike të Deklaratës së Pavarësisë.

– Mendimet e mia.

3. Shembull ese që analizon Deklaratën e Pavarësisë së Presidentit Ho Chi Minh ose:

“Kulla më e bukur e Muoi ka lule zambak uji / Vietnami më i bukur ka emrin e xhaxhait Ho”. Babai i dashur i kombit, lideri i madh, presidenti i dashur Ho Chi Minh, biznesmeni kulturor boteror etj., nuk ka fjale qe te shprehin mirenjohjen dhe admirimin tone.meritat e qiellit dhe detit qe solli ne male dhe lumenjtë e Vietnamit. Jo vetëm në frontin revolucionar, Xha Ho solli sukses të madh, por edhe në atë letrar, ai ishte gjithashtu një shkrimtar dhe poet i talentuar. I ndjeri la pas thesarin letrar vietnamez vepra masive, në të cilat të domosdoshme Deklarata e Pavarësisë lindi Republikën Demokratike të Vietnamit.

Deklarata e Pavarësisë lindi në një situatë shumë urgjente: qeveria e sapofituar ishte ende e re, dhe në të njëjtën kohë e kërcënuar nga forcat armiqësore, ushtria kineze po vinte në veri dhe ushtria kineze po vinte në veri. perandoria amerikane; Në jug është ushtria britanike, pas është ushtria e ekspeditës franceze. Në këtë kohë, kolonialistët francezë shpallën Indokinën nën “mbrojtjen” e tyre. Poema është e ndarë në tre pjesë me një strukturë të qartë dhe logjike për t’u kuptuar nga të gjithë.

Që nga fjalët hyrëse, Manifesti ishte drejt e në thelb. Ai jep arsye ligjore që askush nuk mund t’i mohojë sepse është njohur në mbarë botën. Këto janë deklaratat e famshme që ai nxori nga dy deklarata të pavdekshme të Francës dhe Amerikës. Me Deklaratën Amerikane të Pavarësisë në 1776, ai citoi: “Të gjithë njerëzit kanë lindur…e drejta për të kërkuar lumturinë”. Duke mos u ndalur vetëm këtu, për të theksuar pikën e tij, ai përmendi edhe fjalët në “Deklarata e të Drejtave të Njeriut dhe Qytetarit” franceze të shpallur në 1791, ai citoi: “Njeriu lind… për përfitimet”.

Tham Khảo Thêm:  Phân tích đặc điểm nhân vật Mên trong Bầy chim chìa vôi

Kjo është një mënyrë e zgjuar, delikate, por e vendosur për të dhënë dëshmi. I zgjuar sepse nga njëra anë, xhaxhai tregonte respekt të madh për të vërtetën e përbashkët, edhe pse ishte ajo e vërteta e ofruar nga fuqitë e mëdha që ishin armiqtë e tij. Nga ana tjetër, tregon edhe ironinë e tyre për shkak të krimeve që kanë bërë, fjalët nuk shkojnë bashkë me veprat. Kolonialistët francezë dhe imperialistët amerikanë ishin pushtues brutalë, barbarë, të cilët shkelën të vërtetën, shkelën ndërgjegjen dhe idealet e të parëve të tyre në të kaluarën. Një gjë tjetër e zgjuar këtu është se xhaxhai përdori argumentet e armikut për të luftuar armikun, duke përdorur metodën e “goditjes së shpinës me shkopin”. Duke arsyetuar nga afër, me inteligjencë, me delikatesë dhe mjeshtëri: nga të drejtat e njeriut (liria, barazia, e drejta e deri te kërkimi i lumturisë), “sipas shtrirjes” është liria e barabartë e të gjithë popujve në botë. Global.

Fjalët e pavdekshme në ato dy deklarata u bënë baza ligjore e padiskutueshme që ai të akuzonte kolonialistët francezë. Xhaxhai ka shkruar: “Por kanë kaluar më shumë se 80 vjet… humanitare dhe e drejtë”. Pasi dënoi kolonialistët francezë, ai dha një sërë shembujsh specifikë për të ekspozuar para gjithë njerëzimit maskën e tyre “civilizimi” dhe “mbrojtëse”. Para së gjithash, Populli i Përjetshëm është në thelb vepra “civilizuese” e kolonialistëve francezë: ata zbatuan shumë politika barbare në aspektin politikë – kulturë – shoqëri – arsim dhe ekonomi.

Nga pikëpamja ekonomike, Xha Ho ka renditur krimet nga e përgjithshme në atë specifike.Ata shfrytëzojnë njerëzit tanë … mbeturina.” Presidenti Ho u interesua dhe përmendi fjalën “Plotësit dhe tregtarët u varfëruan.” dhe borgjezët nuk i lejojnë të ngrenë kokën duke u ofruar forma të ndryshme shfrytëzimi. Duke bërë argumente të tilla, nga njëra anë, ai dëshiron të nxjerrë në shesh fytyrën e tyre të ligë, nga ana tjetër, të marrë mbështetjen e unitetit të madh të popullit tonë në mbrojtje të Pavarësisë. Për ta bërë këtë pasazh serioz, ai përdori vetëm një temë “ata” për t’iu referuar kolonialistëve francezë, por kallëzuesi ndryshonte gjithmonë: “ekzekutimi”, “vendosja”, “prerja e drejtpërdrejtë”. vras ​​ose “lahet”…. Mënyra e krijimit të një komploti të fortë, të ngushtë, së bashku me shembujt specifikë, bën që armiku të mos ketë më mënyrë për të shmangur krimin dhe nuk mund të mohohet.

Në vazhdim të asaj historie, krimi më i madh që kolonialistët francezë i shkaktuan vendit tonë ishte uria e tmerrshme e vitit 1945. Atë vit na u desh të përballeshim me katër armiq:sezoni THNë vitin 1940, kur fashistët japonezë pushtuan Indokinën për të hapur më shumë pozicione për të luftuar aleatët e tyre, kolonialistët francezë u gjunjëzuan dhe u dorëzuan, duke hapur derën e vendit tonë për të mirëpritur Japoninë. Që atëherë, populli ynë ka vuajtur nga dy shtresa zinxhirësh: Franca dhe Japonia. Që atëherë populli ynë është bërë gjithnjë e më i mjerë e më i varfër. Si rezultat, nga fundi i vitit të kaluar deri në fillim të këtij viti, nga Quang Tri në Bac Ky, më shumë se 2 milionë bashkatdhetarë tanë vdiqën nga uria.“. Në veçanti, Xha Ho ekspozoi natyrën e punës së tyre “mbrojtëse”. Gjithmonë i thonë botës se e “mbrojtin” Vietnamin, por në 5 vjet ia kanë shitur dy herë vendin tonë Japonisë. E megjithatë, ata gjithashtu terrorizuan drejtpërdrejt Viet Minh, duke vrarë të gjithë ushtarët e vendit tonë. Me një seri të tillë dëshmish autentike, me një ton zëri të fortë dhe elokuent, deklarata ekspozoi natyrën brutale dhe barbare të kolonialistëve francezë, ekspozoi fytyrën e rreme të thënies “qytetërim” dhe “mbrojtjen” e tyre përpara njerëzve në mbarë botën. , dhe në të njëjtën kohë zgjoi urrejtjen e popullit tonë ndaj kolonialistëve francezë. Kjo duket se e nxit popullin vietnamez të ngrihet për të mbrojtur dhe luftuar për integritetin e lumit.

Tham Khảo Thêm:  Mẫu lời dẫn văn nghệ ngày hội đại đoàn kết toàn dân tộc

Duke ekspozuar krimet e kolonialistëve francezë, por ai nuk harroi të inkurajojë dhe të tregojë forcën tonë shpirtërore kombëtare në luftën kundër kolonialistëve feudalë dhe të rifitojë pavarësinë kur “Franca drejton, Japonia dorëzohet…republika demokratike“. Sigurisht, kur e ka shkruar këtë paragraf, ka qenë shumë krenar dhe i guximshëm kur ka përmendur fitoret që ka arritur ushtria dhe populli ynë. Vetëm 9 fjalë “Francezët ikën, japonezët u dorëzuan dhe mbreti Bao Dai abdikoi.Xha Ho rindërtoi një periudhë historike plot vështirësi, rreziqe dhe luhatje, por edhe jashtëzakonisht të trishta dhe të lavdishme të ushtarëve tanë. Shfaqja e shpirtit të paepur të kombit, nxitja e patriotizmit dhe krenarisë kombëtare, nxitja e vullnetit dhe vendosmërisë për të luftuar për të mbrojtur integritetin e vendit dhe kundër komploteve të kolonialistëve francezë. Më pas, Xha Ho prezantoi kauzën e drejtë për krijimin e Vietnamit të ri. Viet Minh është një organizatë e drejtë revolucionare e të gjithë kombit vietnamez. Viet Minh u mbajt në anën e aleatëve, kundër kolonialistëve francezë, fashistëve japonezë dhe fitoi pushtetin nga japonezët. Pavarësinë e vendit e ka theksuar me alegori të fuqishme: “E vërteta është…”, e përsëritur dy herë.

Më pas, ai shpalli solemnisht krijimin e Republikës Demokratike të Vietnamit, shpalli një ndërprerje të plotë të marrëdhënieve me kolonialistët francezë dhe shfuqizoi të gjitha traktatet në Vietnam. Më në fund, në emër të gjithë popullit, në emër të një kombi të tërë që sapo kishte fituar pavarësinë dhe lirinë, ai udhëheqës i madh bëri një deklaratë, një betim, me patriotizëm dhe vendosmëri për të luftuar, për të mbrojtur dhe ruajtur atë pavarësi.

“Deklarata e Pavarësisë” është një kryevepër letrare për jetën e Presidentit Ho. Me gjithë dijen dhe talentin e tij të thellë, Xha Ho tregoi guximin heroik të një kombi që po ngrihej kundër një antiimperialisti të madh, një kolonialisti feudal brutal, për të rifituar pavarësinë, lirinë e vendit. “Deklarata e Pavarësisë” është para së gjithash një dokument i rëndësishëm historik. Është gjithashtu dokumenti më i rëndësishëm i vendit tonë. Për të pasur një “Deklaratë të Pavarësisë” të tillë, shumë bashkatdhetarë dhe shokë u desh të sakrifikoheshin gjatë 80 viteve të luftës kundër kolonialistëve francezë. “Deklarata e Pavarësisë” është gjithashtu një moment historik i rëndësishëm, që shënon fundin e periudhës së humbjes kombëtare, periudhës kur popullit tonë iu desh të bënte jetën e buallit, kalit dhe skllevërve, gjithashtu hapi një epokë të re. epoka e pavarësisë dhe lirisë.Cảm ơn bạn đã đọc bài viết Phân tích Tuyên ngôn Độc lập của Chủ tịch Hồ Chí Minh hay . Đừng quên truy cập Cakhia TV kênh trực tiếp bóng đá số 1 Việt Nam hiện nay để có những phút giây thư giãn cùng trái bóng tròn !

Related Posts

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng công ty, doanh nghiệp

Mẫu quyết định bổ nhiệm trưởng phòng là mẫu quyết định do ban lãnh đạo công ty đưa ra để quyết định bổ nhiệm trưởng phòng chuyên…

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng nhà đất

Mẫu biên bản thanh lý hợp đồng chuyển nhượng đất đai là văn bản pháp lý trong trường hợp các bên muốn giải thể hợp đồng chuyển…

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không?

Có được bảo lưu kết quả học tập khi bị gọi nhập ngũ không? Đây là câu hỏi được rất nhiều nam thanh niên trong độ tuổi…

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dục miễn phí có đáp án

Câu hỏi đề thi trắc nghiệm Luật Giáo dụ bao gồm phần nội dung xoay quang kiến thức về Luật giáo dục hiện hành và các văn…

Kết bài Làng của Kim Lân (cơ bản, nâng cao, học sinh giỏi)

Để có những kết luận thực sự hay và chu đáo, tại sao không thử tham khảo tài liệu tham khảo của chúng tôi và viết một…

Phân tích tác phẩm Bàn luận về phép học chọn lọc siêu hay

“Diskutimi rreth të mësuarit” nga Nguyen Thiep i ofruar mbretit Quang Trung tregon zemrën e Nguyen Thiep me ringjalljen e arsimit kombëtar të kombit. Këtu është një…

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *